De menselijke geschiedenis van de stem van de klant

De menselijke geschiedenis van de stem van de klant

CV_dutch.png

Infografik: Tekstversion

Klantbeoordelingen zijn momenteel een van de belangrijkste hulpmiddelen op de digitale zakelijke markt. Maar het is geen nieuw fenomeen – We beoordelen al sinds mensenheugenis.

Maar hoe zijn we op dit punt gekomen waar klantbeoordelingen zo essentieel zijn? Bekijk onze infographic.

De vroege jaren

·         Tenminste 10.000.000 v.Chr. – In de prehistorie leefden mensen voor miljoenen jaren als jagers en verzamelaars. De taal veranderde van grommen en gebaren naar verbale communicatie, communes groeiden en de ontwikkeling van een taal werd essentieel – de ‘stem’ van de klant was geboren.

·         Rond 30.000 v.Chr. – Mensen begonnen muurschilderingen van hun leven en omgeving in grotten te maken. Met thema’s waarin gevaarlijke dieren, spelen en vertellingen werden geïllustreerd.

·         5.000 v. Chr. – De Egyptenaren begonnen een taal te creëren met pictogrammen, beter bekend als hiërogliefen. Vandaag de dag maken we nog steeds gebruik van pictogrammen. Logo’s communiceren nog steeds beter dan woorden in bepaalde gevallen.

·         550 v.Chr. – Het eerste postbedrijf ontstond in Persië om belastingen en data van mensen te verzamelen.

Laten we vanaf de jaartelling beginnen…

·         105 n.Chr. – In China werd door Cai Lun papier uitgevonden. Het betekende vanaf dat moment dat de mens zijn gedachten en gevoelens op papier kon zetten. Toch blijft het een zeldzaam goed waar niet alle burgers toegang tot hadden, vooral omdat veel mensen niet wisten hoe ze moesten schrijven.

·          301 – 800 n. Chr. – Het eerst geschreven manuscript verscheen, alhoewel dit geen toegang bood voor de meerderheid van het volk. De eerste vorm van de geschreven Bijbel verscheen in het oud-Hebreeuws rond deze tijd.

Lees de verdere ontwikkelingen

·         1440 – 1455 n. Chr. – Stadsomroepers in het Verenigd Koninkrijk gebruikten hun stemmen om het laatste nieuws te vertellen, opinies te delen en zelfs om reclame te maken voor plaatselijke ondernemers. In 1455 wordt door Johannes Gutenberg de drukpers uitgevonden, wat het drukken van boeken met een hoge oplage mogelijk maakte en vooral ontzettend efficiënt werkte. De boekdrukkunst vormde een massaal bereik en dit maakte het delen van gedachten mogelijk.

·         1730 jaren – Tijdschriften circuleerden voor het eerst als medium die het delen van nieuws en opinies mogelijk maakten.

·         1830 jaren – Posters werden overheersend – zo veel dat in Londen en andere steden de grote aanplakbiljetten werden verbannen. Hoewel het delen van geschreven informatie een wereldwijd fenomeen werd, waren vooral de armen nauwelijks geletterd.

·     1860 jaren - Reclameborden werden voor het eerst gebruikt, deze jaren representeren de start van outbound marketing. Er werd tégen klanten in plaats van mét klanten gesproken.

·         1867 – De typemachine werd uitgevonden. Het boek ‘De avonturen van Tom Sawyer’ van de Amerikaanse schrijver Mark Twain, is het eerste boek dat op een typemachine wordt geschreven.

Media in de moderne dagen

·         1922 – De eerste radiocommercials werden opgenomen.

·         1941 – De start van de eerste tv-commercials, er wordt in deze reclames nog tégen in plaats van mét de klant gepraat.

·         1946 - Meer dan 50% van de huishoudens is in bezit van een telefoon. De massale verspreiding van meningen kon voor het eerst in een private en publieke setting plaatsvinden.

·         1970 – De start van Telemarketing.

De digitale revolutie

·         1973 - De mobiele telefoon werd uitgevonden, een 2 kilo wegend apparaat, en nog lang niet zo vernuftig als de smartphone van nu, maar het begin was er.

·         1984 – De lancering van Apples Macintosh, die iedereen de mogelijkheid bood om de computer thuis te gebruiken. Daarnaast maakte digitaal printen een start, wat het printen sneller maakte dan ooit tevoren.

·         1994 – Het internet. Wat moeten we hier nog over vertellen? Nou vooruit, oorspronkelijk uitgevonden vanuit een overheid gestuurd beveiligingsnetwerk genaamd ARPANET, het www. Domein zoals we die vandaag de dag kennen, werd in dit jaartal uitgevonden.

·         1997 – De eerste ontwikkeling van zoekmachines; fora werden gemeengoed en werden dagelijks gebruikt. Het vinden van online meningen werd makkelijker. Ask.com creëerde een online-view economie met een op Questions & Answers gebaseerde zoekmachine. En met AOL als voorloper, werd het mogelijk om voor het eerst met het internet chat systeem gedachten met iedere online persoon te delen. Het internet tijdperk was gestart.

Het internet tijdperk

·         1998 -1999 – De lancering van blogger.com, dat iedereen de ruimte bood voor een eigen website. Google en MSN startten in hetzelfde jaar een nieuwe zoekmachine.

·         2003 - 2004 – Google start voor het eerst met het personaliseren van de zoekmachine, beter bekend als SEO. YouTube breekt door met het gebruik van user-generated content. Twitter wordt gelanceerd. Linkedin, Myspace en Facebook zorgen voor de grote doorbraak in het tijdperk van sociale media. E-mail marketing is een nieuw fenomeen.   

·         2007  – Trustpilot wordt opgericht. 3G telecom genereert een winst van 120 miljard dollar.

·         2010 jaren -  De start van Inbound marketing. De klant is nu goed in het zicht van alle bedrijven. Mensen spenderen voor het eerst meer tijd online dan voor de televisie.

Heden

Sociale media worden gebruikt door meer dan de helft van de online populatie. Webshops van bedrijven zijn er inmiddels in overvloed en het gebruik van mobiele telefonie is niet meer weg te denken. Marketing draait vooral om het kennen van klanten en met name weten wat de klant wilt. Er wordt meer ingespeeld op de vraag dan op het aanbod.  

Anno nu breiden beoordelingsplatformen zich meer uit dan ooit tevoren. Trustpilot heeft inmiddels al meer dan 16 miljoen beoordelingen.

De klant behoudt de balans van macht. Het is een bepaalde macht waar bedrijven niet meer omheen kunnen en gebruik van maken om zakelijk succes te hebben.

En daarmee eindigen we het artikel in het nu – Terwijl u dit las zijn er klanten over uw bedrijf aan het praten, over uw service en over uw product om langzaam uw succes te kunnen vormen.

Dus zet de eerste stap en meng u in een conversatie. Online beoordelingen zijn een goed middel om hieraan deel te nemen.