Google Seller Ratings: 5 tips om aan voldoende reviews te komen

Google Seller Ratings: 5 tips om aan voldoende reviews te komen

Google Seller Ratings zorgen voor meer traffic naar uw website en kunnen hogere conversie genereren door uw Google Adwords campagnes.

De moeite waard dus om zo snel mogelijk over voldoende reviews te beschikken, zodat de sterwaardering ook in de snippets van uw bedrijf of campagnes is te zien.

Omdat Google Seller Ratings berekent op basis van reviews in de afgelopen 12 maanden, is het van groot belang om regelmatig contact met uw klanten te hebben. Zo zorgt u ervoor dat ze reviews zullen schrijven, we hebben 5 tips voor u om ze zover te krijgen.


Google seller ratings

1. Praat met uw klanten

Stuur eens een e-mail naar alle klanten in uw database en vraag ze om uw bedrijf een beoordeling te geven. U kunt hier prima gebruik maken van uw 300 kickstart credits, die u standaard bij een Lite account van Trustpilot ontvangt. Bestaande klanten kennen u en uw producten immers al.

Hierdoor zullen ze sneller een review achterlaten. Wanneer het handmatig versturen van een uitnodiging voor het schrijven van een review te veel tijd in beslag neemt, dan biedt de Trustpilot AFS, beter bekend als de Automatische Feedback Service de uitkomst. Via dit programma zullen de uitnodigingen voor een review volledig automatisch verlopen. Bovendien kunt u de standaard e-mail volledig naar uw eigen huisstijl vormgeven. Bekijk deze casestudy waaruit blijkt hoe succesvol de Automatische Feedback Service werkt.


2. Wees bewust van het aankoopproces van de klant

Wanneer u op het juiste moment van het aankoopproces van een klant vraagt om een beoordeling, dan is de kans groter dat u deze ook krijgt. U kunt bijvoorbeeld een korte vragenlijst bij de afronding van de aankoop plaatsen. Uw klanten hebben hun aankoop dan al gedaan, maar voelen zich nog wel thuis in de webshop en zijn eerder geneigd om wat voor u terug te doen.

Als u wilt dat klanten het gehele proces beoordelen, stuur ze dan een aparte e-mail. Dit werkt het beste op het moment dat het product of de dienst al is afgeleverd en imiddels in gebruik is. Wanneer uw onderneming gevestigd is in een fysieke winkel, zet dan bijvoorbeeld het verzoek om een beoordeling op de kassabon.


3. Wees proactief met de reviews: lees en reageer

Krijgt uw negatieve feedback? Doe er dan wat mee! Proactief aan de slag gaan met reviews is écht heel belangrijk. U hebt ten slotte de kans om direct te reageren op uw klanten. Grijp die kans! Dit zal niet alleen de nare nasmaak van een eventuele negatieve review wegpoetsen, maar het zal ook potentiële klanten overtuigen van het feit dat u daadwerkelijk moeite doet voor uw klanten.

Dat versterkt de geloofwaardigheid en de reputatie van uw bedrijf. Let op: Geef ook de positieve reviews de aandacht die ze verdienen. Als klanten de tijd en moeite nemen om een review te schrijven, dan mag u hetzelfde doen en ze bedanken voor de feedback. Lees hier hoe negatieve reviews positief voor uw bedrijf kunnen uitpakken.


Google Seller Ratings

4. Zorg voor topservice

Mensen zijn eerder geneigd feedback te geven wanneer ze écht verrast zijn met een service- of de productbelevenis, dus wanneer u de klant tevreden houdt kan dit voor meer potentiële klanten zorgen.

Positieve reviews zorgen nu eenmaal voor meer positieve buzz rondom uw product en indirect vergroot u de kans op een hogere omzet. Uw klanten kunnen zelfs potentiële merkambassadeurs van uw bedrijf worden. Dus kom uw beloften na en zorg voor die topservice.


5. Wees geduldig! Eerst zaaien dan oogsten

Trustpilot beoordelingen

Blijft de teller op 150 beoordelingen steken, dan heeft het waarschijnlijk gewoon nog even wat tijd nodig om de verzameling op te bouwen en verder uit te breiden. Wees geduldig, verwacht niet dat de teller binnen een week ineens op honderden reviews staat. Mond-tot-mond reclame heeft altijd wat tijd nodig, dit is in de digitale wereld niet anders. Daarnaast worden Google Seller Ratings niet real-time gepubliceerd.

Er zit altijd enige vertraging tussen het posten van een review en het verschijnen in de zoekresultaten. Zodra de uitnodigingen voor een beoordeling zijn verstuurd, zullen er binnen enkele dagen of weken reacties met feedback verschijnen. Bekijk voor meer informatie over Google Seller Ratings onze Support sectie.

Kortom deze 5 tips kunnen zorgen voor meer omzet, meer traffic, meer conversie en het allerbelangrijkste: meer beoordelingen! Volgens Google kunt u de omzet van uw bedrijf met wel 10% verhogen door met Google Seller Ratings te werken - dit toont de waarde van online reviews.

Omwille van de kwaliteit, maakt Google Seller Ratings gebruik van eigen bronnen en die van betrouwbare online review platforms, waarmee licentieovereenkomsten zijn gesloten. Houd daar dus bij het uitzoeken van een partner voor online reviews rekening mee. Deze review platforms kunnen u bovendien helpen bij het automatisch verzamelen van reviews en ze beschikken over tal van plug-ins om uw prestaties bijvoorbeeld via social media te delen.

Vergeet tot slot niet de toegevoegde waarde van een community platform. Uit onderzoek van Forrester Research blijkt een platform met een community dé centrale plek waar aanstaande kopers op onderzoek uitgaan en waar zij zich laten overtuigen door de ervaringen van anderen. Een community platform is de verzamelplaats van oprechte en betrouwbare meningen. Doe daar met Trustpilot uw voordeel mee!