Meer omzet, meer conversies, meer feedback… Help, wat nu? Bekijk hier 7 tips...

Meer omzet, meer conversies, meer feedback… Help, wat nu? Bekijk hier 7 tips...

Dat online reviews een positieve invloed kunnen hebben op de omzet van e-commerce bedrijven is inmiddels wel bekend. Uit tal van onderzoek van onder andere Forrester Research en succesverhalen van e-tailers, blijkt dat online reviews tot 10% meer verkoop kunnen zorgen, tot wel 58% meer conversie en voor 88% meer klantentrouw.

Dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Maar hoe zorgt u nu als e-tailer dat uw interne organisatie goed is voorbereid op dit succes? Immers: meer omzet, meer klanten, meer feedback en meer klantentrouw zorgen óók voor meer werk. Veel meer, uw interne organisatie moet daar wel op ingericht zijn en deze groei aan kunnen. Anders gaat u ten onder aan uw eigen succes.

Gelukkig onderkennen we bij Trustpilot deze gevaren en daarom hebben we een aantal tools ontwikkeld waarmee we het leven van de ondernemer een stukje eenvoudiger kunnen maken. En niet alleen dat van de ondernemer, maar dat van de gehele organisatie.

1. Verzamel reviews aan de hand van de AFS tool

U kunt er voor zorgen dat de uitnodigingen voor het schrijven van de reviews volautomatisch de deur uit gaan. Wanneer uw bedrijf een pakket heeft bij Trustpilot hoeft u met de Automatische Feedback Service niet meer om te kijken naar het versturen van uitnodigingen voor een beoordeling.

Bovendien kunt u vooraf instellen of alle klanten een verzoek krijgen of bijvoorbeeld elke derde klant. Uiteraard zijn deze instellingen tussentijds aan te passen. Verder kunt u aangeven wanneer klanten dit verzoek ontvangen. Bijvoorbeeld 5 dagen na levering. Zo weet u zeker dat klanten niet meer zitten te wachten op hun bestelling. Ook dat scheelt weer tijd en energie voor de verkoop binnendienst medewerkers.

Ook handig: U heeft de optie om uw klanten te vragen bij het indienen van een beoordeling het order- of factuurnummer op te geven. Zo kunt u zelf bepaalde orders verifiëren en zien of deze beoordelingen oprecht zijn.

2. Gebruik een TrustBox en behoudt de rust binnen uw marketing/communicatie afdeling

Beoordeling

Natuurlijk wilt u aan zoveel mogelijk potentiële klanten en bezoekers laten weten hoe hun voorgangers de service hebben ervaren. Dat is een schone taak voor de marketing/communicatie afdeling. Wanneer u zich heeft aangemeld bij Trustpilot heeft u de mogelijkheid om van de TrustBox gebruik te maken. De TrustBox is een widget waarmee u heel veel extra kosten en zorgen bespaart voor uw marketing/communicatie afdeling.

Dit is een tool die schematisch real time de waardering van het bedrijf weergeeft op basis van de geleverde reviews. U kunt uit verschillende opties kiezen om uw reviews realtime te weergeven, aan de hand van een cijfer, het aantal sterren of de laatste geleverde reviews.

Zo is voor klanten in één oogopslag duidelijk wat de meest recente gemiddelde score van uw bedrijf of merk is. De TrustBox kunt u op diverse plekken op uw website plaatsen, de hoofdpagina, de check-out pagina of op andere belangrijke landingspagina’s.

De TrustBox is automatisch up-to-date. De TrustBoxen zijn in verschillende formaten toe te passen op uw website. Dus bespaar uw bedrijf tijd en bekijk hier: Hoe een TrustBox te implementeren.

3. Gebruik badges en bespaar de zorgen op uw sales afdeling

Verkopers moeten steeds weer het vertrouwen van de klant winnen en behouden. Hoe handig is het wanneer een badge een indicatie kan geven over een product in één overzicht. Plaats de badges op de homepage of op andere belangrijke pagina’s om uw klanten vertrouwen te geven bij hun aankoop. De badgets zijn er in meerdere varianten. Bekijk uw overeenkomst met Trustpilot om te zien welke badges beschikbaar zijn, en zorg ervoor dat ze voldoen aan onze Badge richtlijnen.

Door achter de badgets een link te plaatsen naar de profielpagina op Trustpilot, kunnen de klanten direct onderzoeken waar die goede score vandaan komt. Dat scheelt weer tijd, energie en helpt klanten te overtuigen. De verkopers kunnen zich concentreren op waar ze goed in zijn: verkopen en de klanten een top beleving bieden.

4. Gebruik Google Seller Ratings om uw klanten het product te verkopen

seller ratings

Online marketeers zijn dagelijks in de weer om de Google Adwords Campagnes te optimaliseren. Hoe komen advertenties bij de juiste doelgroep in de zoekresultaten en hoe valt deze advertentie dan het beste op?

Google Seller Ratings kunnen hierbij helpen. Als uw bedrijf de afgelopen 12 maanden meer dan 30 reviews heeft verzameld en deze zorgen bij elkaar voor een score van 3 of 4 sterren of meer, dan kunt u de beoordelingen gebruiken als extensie op de Adwords advertentie. Gemiddeld kunnen advertenties met review extensies zorgen voor een 10 procent hogere CTR. Daarnaast wordt uw score gepubliceerd in Google Shopping.

5. Social connections & social media doen het werk voor u

Met de komst van social connections hoeven de accountmanagers niet langer te lobbyen bij klanten om ambassadeur te worden voor het merk of bedrijf. Via social connections of social media kunnen klanten via een Facebook account inloggen en kunnen ze zelf de reviews van vrienden en volgers opzoeken, lezen én delen.

Zo dragen zij zelf hun ambassadeurschap uit via het sociale netwerk door deze te vergelijken met andere reviewers. Hierdoor ontstaan de moderne gebruikersgroepen die onderling ervaringen kunnen uitwisselen en praten over uw merk. Dat is goed voor uw online reputatie. Bekijk de integratiemogelijkheden met social media bij Trustpilot in onze support sectie.

6. Exporteer de reviews en geef uw managers een overzicht

Wist u dat de reviews als .csv bestand zijn te exporteren naar bijvoorbeeld Excel? Zo is voor het management alle relevante managementinfo beschikbaar voor rapportages, statistieken en analyses van de klant.

Gebruik deze informatie om proactief de klantenservice te verbeteren of neem de beoordelingen mee voor marketing doeleinden (bijvoorbeeld voor testimonials). De informatie is eenvoudig te importeren in het eigen CRM systeem of e-commerce systeem.

7. API’s, plug-ins en apps besparen uw ICT afdeling een hoop zorgen

tools

Er zijn natuurlijk altijd partijen die nét even verder willen dan de standaard plug-ins. Dat kan, Trustpilot beschikt over API's en geavanceerde plug-ins waarmee de ICT afdelingen op eenvoudige manier tegemoet kunnen komen aan de eisen en wensen van hun interne klanten.

Ontsluit de gewenste data met de JSON feed van Trustpilot. Vervolgens publiceert u waar en precies zoals u dat wilt: Creëer uw eigen TrustBox, gebruik dynamische content op uw landingspagina’s, de mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos.
Koppelingen met e-commerce en CRM systemen zoals Mailchimp, Magento, Shopify en Woocommerce behoren tot de mogelijkheden. Net als het ontwikkelen van uw eigen apps. Bekijk hier onze support sectie voor Trustpilot Apps.

Het verbeteren van de service is een taak waar de gehele organisatie bij betrokken is. Hierdoor merkt u dat de klant écht centraal staat. Door gebruik te maken van de vele tools hebt u hier ook de tijd voor. De klant is het meer dan waard.