4 manieren hoe beoordelingen u de meest winstgevende kerst ooit op kunnen leveren.

4 manieren hoe beoordelingen u de meest winstgevende kerst ooit op kunnen leveren.

De feestdagen staan voor de deur, stad en land worden weer afgestruind om de mooiste cadeaus onder de kerstboom te leggen. De online zoekresultaten naar productbeoordelingen is deze maand hoger dan de rest van het jaar. Met dat in het vizier kan ook uw kerst zeer mooi uitpakken: bezorg klanten dat kerstcadeau waar ze het hele jaar al naar uitkijken.

Hier zijn wat tips over online beoordelingen om klanten, die last minute nog een cadeau voor hun dierbaren moeten vinden, een juiste beslissing te laten nemen. Laat zien waarom ze bij u hét cadeau kunnen vinden.

1 – Verzamel en toon uw online beoordelingen

Uit onderzoek blijkt dat 92% van de consumenten online reviews leest. Een andere studie ontdekte dat 91% van consumenten online reviews meer waardeert dan een gesprek met een verkoper.

Zonder beoordelingen mist uw website meer vertrouwen. Feedback van klanten geeft namelijk net dat extra duwtje om consumenten te verzekeren om bij u te winkelen. De collectie van beoordelingen is een proces dat natuurlijk het hele jaar plaatsvindt, maar kerst is één van de verkoop pieken waar het verzamelen en tonen van beoordelingen écht een groot verschil kan maken.

Dus verzamel beoordelingen, reageer proactief, en toon ze op de meest belangrijke momenten in de winkelreis van een klant.

2 – Benader klanten van de laatste kerst

Het is geen schande om klanten om feedback te vragen, het is zelfs heel nobel van u.

Uit onderzoek blijkt dat 67% van de kerstinkopen wordt gedaan naar aanleiding van het eerst bekijken van een online beoordeling. Met dit gegeven benadert u deze klanten van de laatste kerst precies op tijd om een beoordeling te schrijven.

‘Maar wat als de feedback negatief is?’ Vraagt u zich af. Hoe pijnlijk het ook mag zijn, wanneer u het volledige overzicht krijgt van uw online beoordelingen, laat u zien dat u oprecht bent. Alleen een enkele slechte beoordeling laat de goede beoordelingen juist eerlijker over komen.

Volgens HubSpot, kijken potentiële kopers vijf keer vaker naar slechte beoordelingen dan goede beoordelingen. Niet omdat ze geen aankoop bij u willen doen, ze willen vooral het totale plaatje zien.

3 – Garandeer dat uw klantenservice het allerbeste is

89% van klanten is bereid om zaken te doen met uw concurrent wanneer uw klantenservice slecht is.

Maar hoe weet u nu echt of uw klantenservice niet goed functioneert? Beoordelingen kunnen juist die schakels in het volledige proces identificeren die wat zwakker zijn. En gedurende de kerst, een belangrijke periode om uw verkoop te laten toenemen, wilt u waarschijnlijk wat vooronderzoek doen.

Bovendien is reageren op beoordelingen op zichzelf al klantenservice. U werkt aan een relatie die anders nooit had plaatsgevonden.

Daarnaast kan door een goede klantenservice indirect een betere verkoop ontstaan. 88% van de klanten zegt dat een positieve ervaring van de klantenservice een aankoop beïnvloedt.

4 – Wees creatief met uw feedback

Wanneer uw klanten in beoordelingen naar bepaalde dingen vragen, beantwoord deze vragen dan door hierover met ze in gesprek te gaan. Overweeg om die kerst sectie op uw website te integreren waar uw klanten om vragen en vergeet niet om hier uw beoordelingen te tonen, zodat uw klanten verzekerd zijn om bij uw te winkelen.

Wij hebben de conversie ratio van bedrijven zien verhogen met 33% door alleen de beoordelingen op de juiste plek binnen hun website te plaatsen.