E-mail Marketing, Social Media Marketing, Online Reviews – Wat werkt het beste?

E-mail Marketing, Social Media Marketing, Online Reviews – Wat werkt het beste?

Dat Social Media effect heeft, is algemeen bekend. Maar hoe bewijs je dat nou? Dat blijkt best een behoorlijke uitdaging voor moderne marketeers. Zeker als de technologie continu de bakens blijft verzetten en je het gevoel hebt achter de feiten aan te blijven lopen. Waar moet je nu juist wel of niet je tijd en geld in investeren?

De ene dag is het e-mail marketing wat de klok slaat, de volgende dag gaat het om Social Media. Wat levert uiteindelijk de meeste online ROI op? En wat moet je laten om ervoor te zorgen dat je je nieuwe doelgroepen niet mist? Laten we eens naar 3 populaire marketing kanalen kijken……

E-mail Marketing

Hoewel sommigen al het einde van e-mailmarketing hebben voorspeld, lijkt deze voorlopig nog niet het veld te ruimen. Het blijkt immers nog steeds één van de populairste online activiteiten te zijn. Heel veel (89%) van alle internetgebruikers, doen nog steeds aan e-mail. In 2013 werd in Noord Amerika één op de drie verzonden e-mailberichten geopend.

In het marketingplan is echt nog wel plek voor e-mail. E-mailberichten worden nog steeds gelezen en marketeers gebruiken e-mail nog altijd om hun doelstellingen te behalen. Maar, let wel op de volgende spelregels:  

  • 79% van de mensen gebruiken hun smartphone om e-mail te lezen. Dus een responsive design is essentieel. E-mailberichten met een lange laadtijd of die er niet uitzien, worden niet gelezen.   
  • Zorg voor werkende content in je e-mailberichten. Video’s zorgen voor een hoger doorklikpercentage: tot wel 55% meer mensen klikken als ze een video zien in de e-mail.

Social Media

Hoewel nog niet zo breed geaccepteerd als e-mail, is inmiddels social media een heel effectief marketing instrument. Goed aangepakt, blijkt dit een fantastische methode om klanten te motiveren en te beïnvloeden. Tot wel 45% van de klanten vertrouwen inmiddels op Social Marketing bij het maken van een aankoopbeslissing.

Is het daarom een absolute must voor marketeers? Misschien toch niet helemaal. Terwijl 15% van de marketingmanagers zeggen dat social media een significante invloed heeft op hun business, geeft maar liefst 49% aan niet helder te hebben, wat precies dat verschil is. Het meten van de ROI van Social Media blijkt voor bedrijven toch lastiger dan gedacht.

Dus totdat de analysemethoden van de statistieken écht verbeteringen laten zien, blijft het zaak om tracking URL’s toe te voegen aan links, om comments en likes te monitoren en om permanent te checken of de marketingstrategie nog steeds in lijn ligt met de doelstellingen.

Online Reviews

Als zoveel klanten via social media over hun ervaring praten, is er dan nog wel behoefte om online reviews te implementeren op je website? Ja. Recent onderzoek wijst immers uit dat online reviews de online verkopen met wel 40% kunnen laten stijgen.

Heel veel online winkelend publiek vinden deze online reviews namelijk onmisbaar. Trustpilot ontdekte onlangs dat maar liefst 77% van klanten uit de UK gemiddeld 9 reviews raadpleegt alvorens ze tot aanschaf overgaan.

Eerlijk is eerlijk: negatieve reviews zijn niet positief voor de handel. 78% Van de shoppers zijn inderdaad terughoudend na het lezen van een negatieve review. Maar dat blijkt geen steekhoudende reden om deze negatieve reviews maar te negeren. Sterker nog: als je het een beetje handig aanpakt, kunnen negatieve reviews zelfs zorgen voor 15% meer omzet. Want consumenten doen het liefst zaken met een bedrijf dat overduidelijk haar best doet om ontevreden klanten toch tevreden te stellen.

Dus hoe nu verder?

  • Wed niet op één paard: het spreiden van risico en het inzetten van alle kanalen loont.
  • Optimaliseer de aankoopprocessen door op het juiste moment de juiste boodschap te sturen. Gebruik het liefst een mix van kanalen.
  • Onthoud dat de boodschap eenduidig moet zijn: dat zorgt voor de beste ROI voor je bedrijf.

Benieuwd naar hoe online reviews uw business een boost kunnen geven? Download dan nu het Trust Economy Report van Trustpilot.