GASTBLOG: 15 linkbuilding tips om een SEO pro mee te worden

GASTBLOG: 15 linkbuilding tips om een SEO pro mee te worden

Begin goed voorbereid aan 2016
met deze 15 linkbuilding tips van onze gastblogger Keesjan Deelstra.

We kunnen eromheen draaien maar linkbuilding is voor e-commerce sites nog steeds één van de belangrijkste SEO elementen om hoger in Google te komen. Linkbuilding is daarentegen vaak een ondergeschoven kindje waar de waarde van wordt onderschat. Met dit blog bent u binnen no time bijgespijkerd op het gebied van linktechnieken en wordt de kracht van SEO nog eens duidelijk voor u op een rij gezet.

Wat is linkbuilding?

Met linkbuilding verzamelt u tekst of afbeeldingen met links naar uw website. Hiermee bepaalt Google onder andere hoe populair uw website is. Andere elementen voor uw populariteit zijn bijvoorbeeld de CTR (click-through-rate) ook wel doorklikfrequentie genoemd, vanuit een zoekresultaat naar uw webwinkel pagina. Dit zorgt voor een lage bounce rate terug naar die pagina en een goede interactie van gebruikers.

Uw Google ranking wordt door de volgende formule bepaald en bestaat uit meer dan 200 factoren:

Google

Ranking zoekwoord= relevantie X populariteit 2

Linkpopulariteit kunt u vergelijken met stemmen:

  • Hoe meer stemmen voor uw website, hoe hoger de populariteit.
  • Hoe meer invloedrijke stemmen, hoe populairder uw website is.
  • Hoe meer jonge stemmen, hoe populairder uw website.

Elke stem is een link. Elke link bestaat uit een tekst waarmee doorgelinkt wordt.

In HTML ziet de link er zo uit:
<a href="http://www.chocolatedelight.nl/zelf-gemaakte-chocola/">Ambachtelijke chocola</a>

De link is: http://www.chocolatedelight.nl/zelf-gemaakte-chocola/
De anchor tekst is: Ambachtelijke chocola
De pagina die hoger gaat scoren op het zoekwoord “Ambachtelijke chocola” in Google is http://www.chocolatedelight.nl/zelf-gemaakte-chocola/

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Links leveren 2 dingen op:

  • Meer verkeer naar uw webshop
  • Ze dragen bij aan uw Google rankings

Het eerste punt betekent dat een link op een pagina waar uw doelgroep zich bevindt, veel belangrijker is dan een pagina waar geen haan naar kraait. Wanneer u de doelgroep kent, kunt u al snel meer verkeer naar uw webshop genereren. Wanneer u bij het tweede punt geen verkeer direct via de link krijgt, kunt u een positieve impact op uw rankings wel vergeten. Probeer dus vooral op uw doelgroep in te spelen.

Google heeft inmiddels veel geleerd sinds de tijd dat linkfarms en andere ‘black hat’ technieken nog werkten. De tijd van valse linktechnieken, waarmee bedrijven bezoekers van Google nog sneller naar hun website konden sturen is gelukkig voorbij.


15 Linkbuilding tips:

fruit aan boom

1. Vergeet het laag hangende fruit niet.
Vraag uw leveranciers, de sportclub die u sponsort, bevriende sites en bloggers, kortom uw ‘inner circle’ om een tekstlink. Net als met aanbevelingen zullen vrienden eerder ja zeggen op een linkverzoek.

2. Startpagina.nl werkt nog steeds.
Vergeet echter alle klonen, deze hebben nauwelijks effect, ze leveren ook geen verkeer naar uw site. Dat u met 10 linkjes van startpaginadochters in 3 maanden op 1 kunt komen. Dit heb ik eerder laten zien met het woord ‘SEO cursus’.

3. Zoek naar citaten en vraag om een link.
Zoek in Google waar uw bedrijfsnaam allemaal genoemd wordt, vraag om een link als ze u wel noemen maar niet linken.

linkbait

4. Gebruik geen site-wide maar liever één artikellink.
Zorg dat uw link nooit in de footer wordt opgenomen. Dit levert u ogenschijnlijk wel veel links op; afhankelijk van de grootte van de link naar de site, kan dit oplopen tot 40.000 links.
Google houdt echter niet van footer links. Als de gelinkte partij per se een footer link voor u wilt maken, laat deze footer link dan intern naar één pagina verwijzen waar de linkkracht zich dan verzamelt. Vanuit die ene pagina maakt u dan weer één sterke link naar uw site.

5. Zorg ervoor dat u niet teveel grip houdt op uw anchor tekst.
Wanneer u alleen maar linkjes hebt met uw belangrijkste zoekterm, wordt dit verdacht. Dat is het mooie van een linkbait, want daarmee heeft u geen grip op de tekst waarmee deze gelinkt wordt. (zie tip 9) Een sterk link profiel bestaat voor een groot deel uit uw bedrijfsnaam, een kleiner deel heeft allerlei zoekwoordvariaties.

6. Betaal nooit voor een link.
En als u al betaald, laat er dan een no-follow opzetten. Google houdt niet van betaalde links, ze zeggen immers niets over de populariteit of de kwaliteit van een site.

7. Als u een bureau inhuurt weet dan precies wat ze doen.
Een bureau kan ook uw rankings in gevaar brengen, doordat ze werken met betaalde links. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van linkbuilden op termen met weinig concurrentie en een laag zoekvolume waarop het gemakkelijk scoren is. Dit voorjaar werd er nog een linkbuild partij door Google ‘opgerold’ die met een zogenaamd Private Blog Netwerk klanten een poot uitdraaide.

mysterieuze man

8. Verwijs zelf ook naar andere sites.
School uzelf om tot de expert in uw categorie. Als u bijvoorbeeld in blogposts verwijst naar andere content die ertoe doen, bewijst u aan Google dat u op de hoogte en expert bent in uw niche. U wordt dan voor Google een knooppunt en knooppunten hebben meer autoriteit.

9. Doet u lokaal zaken? Verzamel dan lokale links en citaten.
Zoek eens op het telefoonnummer van een lokaal goed scorend bedrijf in uw sector en kijk waar die allemaal voorkomt met links of citaten. Met een citaat wordt u genoemd maar niet gelinkt. Zeker voor lokale linkbuilding en om hoog in Google Places te komen kan dit al genoeg zijn.

10. Wordt creatief en doe aan linkbait en ga viral!
Het creatieve stuk van SEO zit hem in teksten schrijven en in linkbaits. Met een linkbait bedenkt u als het ware lokaas dat mensen gaan delen en linken. De doelgroep van uw linkbait is niet altijd uw potentiële klant, maar is bijvoorbeeld de journalist die over uw infographic, onderzoek, video etc. gaat schrijven. Betrek ook uw PR/marketing afdeling bij uw linkbait. Of pas een bestaande marketing actie zo aan dat er een linkbait component inhaakt.

11. Doe aan Linkbuilding naar productcategorieën.
Zorg ervoor dat uw links niet alleen naar de homepage van uw shop verwijzen. Links naar categorieën, blogposts of productpagina’s zijn net zoveel waard. De kracht van de link wordt via uw interne linkstructuur dan verder verdeeld over uw website. Zie ook tip 12.

persoon zwaait

12. Vergeet uw interne linkbuilding niet.
Link juice, dit is de kracht waarmee links vanaf interne en externe pagina’s binnenkomen op uw eigen website. Dit wordt gestimuleerd via uw menustructuur en links in de tekst van interne en externe pagina’s. Als de hiërarchie van uw website goed in elkaar zit en uw menu verwijst naar (sub)categorieën met de juiste zoektermen dan bent u al goed op weg.

13. Gebruik een tool om op ideeën te komen.
In SEO Effect zitten 17 linkbuilding ideeën. Van gastblogs schrijven, expert interview aanvragen, tot aan productreviews laten doen. Probeer ze eens uit.

14. Wordt een copycat:ontdek wat er speelt op de markt, welke linkbuilding technieken doen het goed in uw sector.
Houd in uw ranking tool bij welke termen binnen uw sector stijgen. Onderzoek welke linkstrategie wordt gehanteerd. Wanneer u goed up-to-date blijft met de juiste linkbuild technieken, dan zult u vanzelf vooruitlopen op uw concurrenten.

15. Vergeet ook de rest van uw website niet.
Bekijk uw webshop door de ogen van de consument, wanneer uw doelgroep vanuit een tekst doorklikt naar uw webshop, kunnen ze dan makkelijk vinden wat ze zoeken? Sluit de beleving van uw webwinkel aan op uw doelgroep? Naast SEO en linkbuilding is een goed ontwerp van uw website en de juiste gebruikersinteractie essentieel om uw verkoop te verbeteren.

Succes met uw linkbuilding en linkbait in 2016!

Over de auteur

Keesjan Deelstra is auteur van de Nederlandse SEO en SEA bijbel ‘Handboek zoekmachinemarketing’ en founding father van SEO tool SEO Effect . Deze DIY tool helpt webwinkels hun SEO op orde te brengen middels een simpel stappenplan. Hij nodigt u bij deze uit een gratis account voor uw webshop te maken.