Waarom is Trustpilot een must-have voor uw online reputatie?

Waarom is Trustpilot een must-have voor uw online reputatie?

De online reputatie van een merk of bedrijf is alle opmerkingen en de feedback die online zijn gepubliceerd door klanten, werknemers en concurrenten. Kortom iedereen die meedoet aan de online conversatie met betrekking tot een omschrijving van een ervaring. De ervaring dient wel gerelateerd te zijn aan een product of dienst. Deze feedback - neutraal, positief of negatief - kan geplaatst worden op blogs, forums, beoordeling platforms voor consumenten, sociale netwerken, etc.

Hoe kunt u een sterke online reputatie opbouwen met Trustpilot?

Trustpilot is een beoordeling community met gratis en betaalde diensten. In dit blog leggen we verder uit hoe u een sterke online reputatie kunt opbouwen met Trustpilot.

Praten mensen over u?

Het is mogelijk dat u wellicht zonder dat u het weet al een online reputatie heeft! Jazeker, consumenten delen online hun mening. Begin maar eens met een zoektocht in de zoekmachines, voer de naam van uw bedrijf in een Google zoekopdracht, en bekijk hoe het gesteld is met uw reputatie. Er zijn bedrijven die beoordelingen ontvangen via verschillende platformen of er wordt over hen gesproken op diverse fora. Wanneer een potentiële klant wat vooronderzoek over een bedrijf doet, wordt uw online reputatie niet per se op de beste manier getoond. Uiteraard hebben consumenten niet alle tijd om alle platformen uit te pluizen om te zien wat er allemaal over uw bedrijf wordt gezegd, maar het is wel aan u welk platform u wilt kiezen om de stemmen van uw klanten te verzamelen! Trustpilot is een goed instrument om iedere vorm van online reputatie op één centraal platform te verzamelen. Lees dit blog verder om hier meer over te weten te komen...

Zorg voor orde in uw online reputatie: verzamel beoordelingen!

Beoordelingen van klanten geven de juiste informatie om consumenten te informeren voordat ze een product of dienst zullen aanschaffen. Het klopt dat 88% van de consumenten beoordelingen van klanten raadplegen voordat ze een aankoopbeslissing nemen. Met de uitbreiding van online beoordelingen en de toenemende digitalisering van de verkoop van producten en diensten, brengt een bedrijf zonder beoordelingen of in een ander geval met beoordelingen die versplinterd zijn over verschillende plekken uw klanten alleen maar verder in verwarring. Het belang van het verzamelen van beoordelingen is enorm gestegen. Wanneer u nu wel of geen beoordelingen verzamelt, uw klanten zullen nog steeds hun ervaringen delen op forums, sociale media of beoordeling platforms. Of u nu wel of geen abonnement bij Trustpilot heeft, u kunt uw klanten uitnodigen om een beoordeling achter te laten, verzamel beoordelingen en beantwoordt ze geheel gratis. En deze beoordelingen kunnen allen vanuit één centrale plek behandeld worden.

Lees ook: de makkelijkste manier om klantbeoordelingen te verzamelen

De verborgen voordelen van online beoordelingen

Naast authentieke testimonials over uw producten of uw diensten, hebben klantbeoordelingen veel meer voordelen. Hier zijn er een paar:

Klantbeoordelingen kunnen meer sales genereren

Trustpilot biedt verschillende manieren aan om uw klantbeoordelingen op uw website te tonen. U kunt bijvoorbeeld een van onze TrustBoxen gebruiken - Trustpilot widgets - om uw favoriete beoordelingen te tonen. Een paar van onze klanten hebben gemerkt dat met behulp van het tonen van beoordelingen op hun betaalpagina middels TrustBoxen, de annuleringen van winkelwagens daalden en de conversie ratio juist toenam. Potentiële klanten dienen in het laatste moment van hun aankoopproces verzekerd te worden en beoordelingen geven een doortastende menselijke factor die iedere vorm van twijfel kan wegnemen.

Bekijk als voorbeeld de meest recente case studie .

Beoordelingen van klanten kunnen SEO voordeel bieden

Door de beoordelingen van uw klanten op uw website in één van onze SEO widgets te plaatsen, zullen uw verkopersbeoordelingen en uw productbeoordelingen zorgeloos trefwoorden genereren. Hoe meer trefwoorden, hoe meer zichtbaarheid. Lees ook: Productbeoordelingen bieden dé uitkomst voor een betere SEO en verkoop

Beoordelingen van klanten zijn goede voorbeelden van tevredenheid

Met Trustpilot zijn uw beoordelingen één klik verwijderd van Facebook en Twitter, bovendien worden onze speciaal ontworpen templates gebruikt om uw beoordelingen te tonen en de blikvanger te worden van uw leads en loyale klanten. We hebben een digitale bibliotheek met hulpmiddelen inclusief een breed assortiment aan modellen om te delen op de pagina’s van uw sociale netwerk en andere offline instrumenten - vergeet niet; ieder offline gebruik van uw reputatie is statisch, dus zorg ervoor dat u een sticker met een datum in uw offline marketing gebruikt zodat uw klanten weten wanneer de meting van uw reputatie was. Lees onze volledige handleiding hier voordat u Trustpilot offline gaat gebruiken.

Klantbeoordelingen verhogen uw zichtbaarheid op Google en Bing

Wanneer u meer dan 150 beoordelingen heeft verzameld en een algehele score heeft bereikt van 3.5 op een schaal van 5, op platforms die door Google en Bing zijn goedgekeurd, komt u in aanmerking voor Rich Snippets en Google Seller Ratings.

Lees ook: Trustpilot beoordelingen helpen bedrijven zichtbaar te maken in Google

Tot slot...

Online reputatie is wereldwijd een belangrijk ding geworden of u hier nu wel of geen gebruik van maakt. Nu is het aan u of u uw online reputatie in eigen hand wilt houden en alle voordelen hieruit wilt halen of u laat het in de eindeloze stroom van informatie op het internet wijd verspreid rondslingeren zonder enige focus. Trustpilot is een beoordeling community die de mogelijkheid biedt om alles gerelateerd aan uw online reputatie op één plek te verzamelen.