Start nu met uitnodigingen: de makkelijkste manier om klantbeoordelingen te verzamelen

Start nu met uitnodigingen: de makkelijkste manier om klantbeoordelingen te verzamelen

Bekijk onze instructievideo om te zien hoe eenvoudig het is om binnen korte tijd zo veel mogelijk beoordelingen te verzamelen. Of lees dit blog om meer te leren over de waarde van het binnenhalen van beoordelingen. Feedback van uw klanten kan bijdragen om uw bedrijf te transformeren naar een succesvolle onderneming.

Wat is de waarde van het uitnodigen van klanten?

De oude Grieken adviseerden ons al met “Ken u zelf”. Het is een motto waar we vandaag de dag nog steeds op terug kunnen vallen. Om te weten wat u het beste doet en waar u kunt verbeteren is cruciaal om ieder bedrijf te laten groeien. Beoordelingen verzamelen is de ultieme manier om waardevolle informatie van uw klanten binnen te halen, direct vanuit de meest informatieve bron. Maar niet iedereen kan direct de volledig actuele waarde zien van het verzamelen van beoordelingen.

Wist u dat 61% van het winkelend publiek online beoordelingen leest voordat ze daadwerkelijk een aankoop doen? U bent het toch eens dat dit een behoorlijk percentage is?

Wanneer u een regelmatige stroom van beoordelingen binnen handbereik heeft, dan heeft u de potentie om beter te presteren dan uw concurrenten, omdat u exact weet wat uw klanten willen. Dit briljante inzicht geeft u de kans om consumenten te overtuigen van uw klantenservice, wat u in de praktijk een win-win situatie oplevert.

Het verzamelen van beoordelingen kan uw bedrijfsvoering drastisch veranderen

Informatie is macht, en we denken dat de opbrengst van beoordelingen kan transformeren in het hanteren van een betere bedrijfsvoering. Het verzamelen van feedback creëert een positief proces waar bedrijven de kans hebben om zich te verbeteren, gebaseerd op directe betrokkenheid van klanten en door evaluatie en feedback. Op deze manier winnen klanten op het gebied van klantenservice, waar tegenover staat dat meer bedrijven en zelfs meer beoordelingen van tevreden klanten ontstaan. Hulpvol niet waar?

diagram

De theorie klink goed, maar hoe werkt het nu in de praktijk?

Laten we dit proces eens onder de loep nemen...

Met beoordelingen heeft u de kans om:

  • dankzij directe feedback te leren wat wel en niet werkt en wat uw klanten tevreden houdt.
  • uw klantenservice te verbeteren door gebruik te maken van de bijzondere inzichten.
  • transparantie te verhogen, dit ontstaat vanuit de feedback die klanten delen in Trustpilots online beoordeling community, die consumenten…
  • ...informatie geeft en het keuze proces om een vertrouwd bedrijf te selecteren sterk vereenvoudigt.

Al deze punten leiden tot:
een beloning; tevreden klanten die uw service in ruil weer aanbevelen aan toekomstige klanten.

Maak in een handomdraai een geweldige start met uw online reputatie

De snelste manier om aan de slag te gaan om al uw klanten uit te nodigen voor het gebruik van Trustpilots handmatige beoordeling uitnodigingen. Log in op uw Trustpilot Business Account en klik op Uitnodigingen.

Trustpilot dashboard

Vanuit uw Business Account nodigt u met enkele klikken al uw klanten uit. We adviseren deze methode als het snelste proces om binnen mum van tijd een uitstekende reputatie op te bouwen.

Nog geen uitnodigingen verstuurd? Ga dan direct van start!

Het gebruik van onze handmatige beoordeling uitnodigingen is één van de manieren om klanten uit te nodigen een beoordeling achter te laten. Het is de snelste en makkelijkste manier en u hoeft geen technische kennis te hebben om deze tool te gebruiken.

Wanneer u meer informatie nodig heeft, neem dan gerust een kijkje in ons Support Center artikel over hoe u aan de slag kunt gaan en Nodig uw klanten handmatig uit met beoordeling uitnodigingen.