GASTBLOG: SEO zoekwoordonderzoek is de eerste stap om uw webshop buiten de Nederlandse grenzen te laten groeien

GASTBLOG: SEO zoekwoordonderzoek is de eerste stap om uw webshop buiten de Nederlandse grenzen te laten groeien

Neem niet de verkeerde beslissingen door slecht vooronderzoek te doen en gebruik zoekwoord research als alternatief en beperk het tot een betaalbaar marktonderzoek. In dit blog legt Keesjan Deelstra u uit hoe u optimaal gebruik kunt maken van zoekwoordonderzoek wanneer u zaken wilt doen over de grens.

grens

Is Nederland te klein voor uw onderneming en heeft u de ambitie om in andere landen zaken te doen? Dan kan SEO zoekwoordonderzoek erg nuttig zijn! Doe onderzoek voordat u uw onderneming verder gaat uitbreiden naar andere landen. Vertaal niet zomaar Nederlandse zoekwoorden naar een andere taal!

 • “Kun je je Nederlandse zoekwoorden gewoon vertalen of zijn er in Duitsland veel meer synoniemen?”
 • “Is de beleving van Vlamingen zo verschillend dat ze een probleem heel anders ervaren en daarmee ook andere zoekopdrachten gebruiken?”
 • “Welke spelvarianten en zoekvolumes komen er in Frankrijk allemaal voor op een productgroep?”

Dit zijn zomaar wat vragen van klanten die we via onze tool SEO Effect kregen, wat laat zien dat het belang van marktonderzoek niet te onderschatten is. Zoekwoordonderzoek is eigenlijk digitaal marktonderzoek op kleine schaal en het is bovendien goedkoper, daarnaast is het niet nodig om dit uit te besteden aan een extern marketingbureau.

Aan de hand van verschillende online tools is er genoeg informatie te vinden over de zoekwoorden of keywords die in een andere taal of ander land worden gebruikt. Doe hier dus vooral uw voordeel mee door wat vooronderzoek te doen.

3 soorten zoekopties
Zoekwoorden worden ingedeeld in 3 typen:

 1. Navigatiezoekers zoeken naar één website. Zoekterm: Google, Facebook en de naam van uw webshop of merk.
 2. Informatiezoekers zoeken naar informatie over iets, ongeacht welke website, niet één specifieke website. Zoekterm: ‘leren schoenen’, ‘trapliften ouderen wenteltrap’.
 3. Transactiezoekers geven direct in hun zoekopdracht aan dat ze iets willen kopen, bijvoorbeeld door middel van specifiekere zoektermen: ‘van Bommel herenschoen maat 44 kalfsleer’ of ‘prijs traplift vergelijken’.

Wist u dat 15% van alle zoekopdrachten in Google dagelijks nieuwe termen betreffen?

Zeitgeist

Een groot deel van de bezoekers van Google maakt gebruik van de zoekmachine om te navigeren. In Google Zeitgeist worden de meest populaire navigatie zoekopdrachten weergegeven: Facebook, Google,Youtube staan ruim bovenaan. Dit zijn dus allemaal navigatiezoekers.

Google algo

Google wordt steeds intelligenter met programma’s als algo updates (algoritme programma), knowledgegraphs (kenniskaarten) en RankBrain (kunstmatige intelligentie programma), waar momenteel gebruik van wordt gemaakt.

Er zullen dus pagina’s in de zoekresultaten staan die meer de intentie en context achter de zoekopdracht proberen te zoeken dan het exacte zoekwoord. Dit gebeurt op basis van big data analyse, uw persoonlijke zoekgeschiedenis en meer. De kennis die Google vergaart enkel vanuit uw zoekterm kan heel nuttig zijn in de zoektocht van de klant en dus de potentiële kans om hen met uw product of dienst in contact te laten komen.

Wat is zoekwoordonderzoek?

Nu we weten hoe mensen op zoektocht gaan, kunnen we ons verder verdiepen in het zoekwoordonderzoek. In het onderzoek kunt u de volgende vragen beantwoorden:

 • Welke zoekopdrachten, oftewel zoekwoorden of zinnen gebruiken mensen op zoek naar uw product of dienst? Zit er veel of weinig variatie in?
 • Hoe vaak zoeken ze, per maand, per dag, per jaar? Ook wel het zoekvolume genoemd.
 • Hoeveel concurrentie is er op een bepaald zoekwoord van andere websites en hoe schat u uw kansen in om positief op dit woord te scoren?
 • Bij welke van de belangrijke zoekwoorden scoort u al goed in Google en welke juist niet?
 • Hoeveel traffic haalt u momenteel al binnen met Google en specifiek op welke zoekwoord combinaties?
 • Hoeveel meer traffic kunt u nog genereren vergeleken met wat u al aan traffic binnen haalt?

Met het antwoord op bovenstaande vragen kunt u uw site al verbeteren. Voldoen de categorieën van uw bedrijf aan veel gezochte woorden? Staat er voldoende content op die pagina’s? Moet u de sitestructuur van uw website uitbreiden of aanpassen om te scoren op deze populaire woorden? Moet er veel tekst worden herschreven of misschien online promotie plaatsvinden?

Hoe komt zoekwoordonderzoek tot stand?

Nu naar de praktijk. Als u tot hier hebt gelezen bent u bekend met de Adwords Keyword Planner. Dit is de zoekwoorden tool in Adwords. U hoeft geen Adwords te hebben of te kopen, maar u moet wel een Adwords account hebben om toegang te hebben.

zoekwoordplanner

Adwords Zoekwoordplanner
Met de welbekende Google Keyword Tool ziet u precies welke zoekvolumes een zoekwoord per maand heeft in uw taal en land. Tip: gebruik de instellingen aan de linkerkant om uw zoekinstellingen te verfijnen.

Hoe werkt deze tool?

 1. Voer een zoekwoord, een zin of een website in.
 2. Stel een land-taal combinatie in of een stad of regio.
 3. In de afbeelding is het zoekvolume per maand door de tijd te zien of zoals in bovenstaand voorbeeld, wordt de verdeling weergeven van de maandelijkse zoekopdrachten op desktop, tablet en mobiel.
 4. De lijst van zoektermen met zoekvolumes zoals opgegeven.
 5. Een lijst van gerelateerde zoektermen.
 6. Als nuttige tool is er een grafiek met de zoekvolumes door een bepaalde periode.

SEO Effect Tools

In SEO Effect kunt u zoekwoordonderzoek uitvoeren en uw webpagina’s door een SEO pagescan halen, linkbuilding functies toepassen en alles bijhouden: van desktop rankings tot mobile geo rankings. En dat in meer dan 250 taal-landcombinaties. De tool laat direct zien wat uw huidige ‘traffic share’ is voor een zoekwoord en belangrijker, wat uw groeipotentieel is voor een zoekwoord. De tool combineert data van Google Analytics, Google Search Console en Adwords Keyword Tool. Één tool voor alle data en meer dan alleen zoekwoordonderzoek.

Met de tool is het mogelijk de export kansen in Frankrijk naast die van Duitsland te zetten.

seoeffect

Zie hier een korte video voor verdere uitleg.

SEO business case
Als u veel zoekwoorden in SEO Effect zet kunt u een SEO business case per land maken. Zo kunt u op basis van zoekvolume en CTR benchmarks beter bepalen hoeveel traffic voor organisch zoeken u per land kunt verwachten. Wanneer u al actief bent in een land kunt u ook zien hoeveel traffic deze zoekwoorden al genereren en dit in de business case meenemen. U kunt uw potentiële traffic berekenen.

Google Search console
Wanneer u Google Analytics op uw website heeft geïnstalleerd kunt u ook direct aan de slag met Google Search Console. Deze tool laat een hoeveelheid van data over uw site zien: van crawl errors tot linkdata. U kunt uw xml sitemaps aanmelden en zien hoe vaak de Googlebot langskomt. Sinds vorig jaar is de door not-provided versluierde zoekwoorden terug te vinden in deze tool onder het kopje zoekverkeer > zoekanalyse. Bedenk wel dat dit alleen de woorden zijn waarop u vertoond wordt én kliks krijgt. U vindt hiermee dus geen woorden waar u nog niet op scoort!

zoekanalyse

Google Analytics
Houd uw website prestaties bij met deze gratis Analytics tool van Google. Helaas is er sinds het not-provided verhaal niets meer over de gezochte zoekopdrachten terug te vinden. Wel kunt u instellen welke zoekopdrachten er in uw webshop werden gezocht. Tip: bekijk die zoekopdrachten die relatief vaak gezocht worden en geen resultaat hebben.

analytics overzicht

Google Export tool
Last but not least: De Google Export tool. Met deze tool vindt u in één oogopslag zoekvolumes per land voor het ingevoerde zoekwoord. Deze tool beantwoordt vragen zoals “Welk land heeft meer of minder behoefte aan uw product?”

Let op: in onderstaand voorbeeld ziet u Frankrijk onderaan de lijst bungelen, maar dat komt omdat er maar één slecht vertaald woord wordt meegenomen in de vergelijking. China staat ook ver onderaan de lijst, maar dat is omdat Google daar een laag marktaandeel heeft

market finder

Zoekwoordonderzoek is dus veel meer dan de juiste woorden vinden voor uw content. Het is heel goedkoop marktonderzoek. Voor niets tot enkele tientallen euro’s per maand krijgt u inzicht in het zoekgedrag van potentiële klanten in uw markt. Dit kan u behoeden tegen mogelijke fouten die u zeer duur komen te staan. Hierdoor maakt u de juiste beslissing en wordt het duidelijk welke markt u eerst dient te betreden. En uiteraard werken alle genoemde tools, behalve de laatste, ook als u gewoon in Nederland betere zaken wilt doen.

Dus ga nu aan de slag met de juiste tools die u binnen handbereik heeft!

Over de Auteur

Keesjan Deelstra is auteur van de Nederlandse SEO en SEA bijbel ‘Handboek zoekmachinemarketing’ en founding father van SEO tool SEO Effect. Deze DIY tool helpt webwinkels hun SEO op orde te brengen middels een simpel stappenplan. Hij nodigt u bij deze uit een gratis account voor uw webshop te maken.