Drie voorbeelden die de toegevoegde waarde van Trustpilot voor Studentaanhuis.nl verduidelijken

Drie voorbeelden die de toegevoegde waarde van Trustpilot voor Studentaanhuis.nl verduidelijken

Inmiddels hebben zo’n 93.000 huishoudens gebruik gemaakt van Studentaanhuis.nl, daarmee is de computer hulpdienst één van de meest vooruitstrevende diensten voor mensen met computerproblemen. Met behulp van Trustpilot kan de computer hulpdienst zien welke studenten het beste presteren en op welke punten ze de customer journey kunnen verbeteren.

Door de snelheid waarmee onze huidige samenleving alsmaar verder digitaliseert, is er steeds meer vraag naar hulp bij computerproblemen. Studentaanhuis.nl biedt hier de ideale uitkomst en is momenteel met een 8,7 een zeer positief beoordeeld bedrijf op Trustpilot, bovendien werden ze ook nog eens voor het vierde jaar op rij verkozen tot ‘Servicebedrijf van het Jaar’.

“Ik weet hoe belangrijk reviews van klanten zijn voor een online bedrijf als Studentaanhuis.nl. Na wat research zijn we terechtgekomen bij Trustpilot en dit paste het beste bij wat wij doen, op de makkelijkst mogelijke manier, dus toen heb ik contact gezocht en zijn we de samenwerking aangegaan.” Vertelt Jaap van Meerveld Manager Marketing & Business Development bij Studentaanhuis.nl.

“Mijn technische kennis was in het begin wat beperkt op dit gebied, maar dat ging al snel goed, het is een heel simpel systeem, we maken inmiddels al 2 jaar gebruik van de tools.”

Binnen korte tijd verzamelde Studentaanhuis.nl heel wat beoordelingen. Alleen al in de maand april werden er 602 beoordelingen op Trustpilot geplaatst en de teller blijft lopen, momenteel staat het totale aantal al op meer dan 7600 beoordelingen.

De toegevoegde waarde


"Studentaanhuis.nl legt de focus op de customer journey, daar proberen we momenteel met Trustpilot alle informatie uit te halen.” Van Meerveld ziet kansen in de nabije toekomst om met behulp van Trustpilot beoordelingen de klantbeleving verder te optimaliseren.
De toegevoegde waarde van Trustpilot voor Studentaanhuis.nl kan aan de hand van drie praktijkvoorbeelden worden toegelicht:


1. De vindbaarheid in zoekmachines als Google

  1/5-2016

1/5-2016

Mede dankzij de goede score en positieve beoordelingen op het Trustpilot profiel heeft Studentaanhuis.nl in de maand april 8.296 Google impressies gehad. “Zeker binnen Google hebben we gemerkt dat het gebruik van Trustpilot een positief effect heeft gehad,” bevestigt van Meerveld. Het Trustpilotprofiel verschijnt op de eerste pagina in de Google zoekresultaten voor vrijwel alle Studentaanhuis.nl gerelateerde zoekwoorden. Gemiddeld is de positie van Studentaanhuis.nl in Google een 8.0. Om een iets duidelijker beeld te geven: alles boven de score 10 is een positie op de tweede pagina van Google’s zoekresultaten.

2. Het tonen van de reputatie

Het tonen van de online reputatie is belangrijk voor een bedrijf, de TrustScore kan hier een goede indicatie bieden voor de huidige reputatie op Trustpilot. Van Meerveld licht toe: “Op onze homepage tonen we de TrustScore om te laten zien hoe klanten over onze dienst denken." Uit het aantal bezoekers op het Trustpilotprofiel kunnen we afleiden dat de doelgroep van Studentaanhuis.nl zeer geïnteresseerd is in het lezen van online reviews. In de maand april is het profiel van de computer hulpdienst 4.417 keer bezocht en gemiddeld nam een bezoeker 40 seconden de tijd om hun profiel te bekijken.

TrustScore studentaanhuis.nl

3. Evaluatie van individuele prestatie

score

Studentaanhuis.nl maakt niet alleen gebruik van Trustpilot om een goede score te behalen, ze koppelen ook beoordelingen aan studenten waardoor ze direct kunnen zien wat een student individueel voor service heeft geleverd. “Direct na een digitale betaling krijgt de klant een uitnodiging om op Trustpilot een beoordeling achter te laten, daarmee kunnen we de beoordelingen koppelen aan de afspraak, de klant en de student,” aldus van Meerveld. Op basis van de reviews en de geleverde prestaties worden medewerkers zelfs verkozen tot Student van de Maand.

Een goede Trustscore behouden door te leren van beoordelingen


Er gaat niets boven een goede Trustscore en positieve beoordelingen. Maar hoe blijft de score stabiel? Studentaanhuis.nl bekijkt dagelijks wat de TrustScore is en hoe de beoordelingen en de percentages van de sterren toenemen of juist afnemen. “De minder goede beoordelingen worden als eerste bekeken, als we hier een trend in zien dan wordt dit als eerste naar de medewerkers gecommuniceerd, zodat zij deze problemen kunnen oplossen.”

Als voorbeeld noemt van Meerveld de problemen die ontstonden bij de lancering van de nieuwe Windows 10. “Wij hebben geprobeerd te communiceren dat de afspraken hierdoor wat langer duren. Het bleek dat de verwachtingen van onze klanten boven gemiddeld waren, dit hebben we heel snel als terugkoppeling uit de beoordelingen van Trustpilot gehaald. Zonder Trustpilot waren we hier nooit zo snel achtergekomen.”