Optimaliseer de responsratio van uw uitnodigingen

Optimaliseer de responsratio van uw uitnodigingen

U heeft inmiddels een flinke reeks aan Trustpilot uitnodigingen de deur uitgestuurd. U bent een dappere werknemer, een initiatiefnemer voor uw bedrijf, een persoon die constant gericht is op het verbeteren van dingen. Uiteraard wilt u weten wat u kunt doen om de responsratio te verhogen...

Het antwoord is natuurlijk een A/B test! U heeft toegang tot de variabelen in uw uitnodigingen en u kunt verschillende opties testen om het effect op de responsratio te meten. Typerend genoeg blijft de gemiddelde responsratio zweven tussen de 3 en 4 procent. Maar u bent niet het type dat het bij een gemiddelde laat zitten!

Een kleine kanttekening - E-mailmarketing reageert niet als een one-size-fits-all oplossing. Uw bedrijf heeft een bepaalde doelgroep aan klanten en wat de beste timing is voor het versturen van een e-mail hangt vaak samen met uw doelgroep.

De juiste onderwerpregel in een e-mail of een call-to-action button onderaan een e-mail kan per bedrijf heel verschillend uitpakken.
Gelukkig heeft u alle tools tot uw beschikking om dit te testen!

Test Handleiding


Allereerst: Pas alleen één variabele aan voor iedere A/B test. Probeer niet een nieuwe onderwerpregel voor uw e-mail en een ander moment van de dag of een andere dag in de week tegelijk aan te passen. Wanneer bijvoorbeeld de responsratio verbetert, is het onmogelijk om vast te stellen of te meten welke factor of verschillende factoren hier een rol in hebben gespeeld. (Onder voorbehoud van deze regel: u kunt het effect van onderwerpen op de open ratio testen en tegelijkertijd een nieuwe template testen om een verbetering in de respons ratio vast te stellen, op hetzelfde moment.)

Ten tweede: gebruik twee reeksen van uitnodigingen voor iedere A/B test en zorg ervoor dat de groepen relatief groot zijn.
Wanneer u maar 50 uitnodigingen in iedere reeks stuurt, zal het nog steeds lastig zijn om een verbetering te zien voor een bepaalde responsieve groep van klanten of door die sensationele aanpassing van de onderwerpregel van de e-mail.

Oké, u bent er nu helemaal klaar voor!

Variabelen om te testen

kalender

De eerste twee variabelen gelden exclusief voor het handmatig versturen van uitnodigingen, de variabelen die volgen gelden voor zowel handmatige uitnodigingen als uitnodigingen die door onze AFS zijn gestimuleerd.

  1. Dag van de week – Probeer uw Kickstart uitnodigingen op verschillende dagen van de week te versturen, misschien werkt dinsdag wel beter dan woensdag of vice versa. Typerend in marketingstrategieën is het advies om e-mails aan het begin of midden van de week te versturen in plaats van in het weekend 1, bij ieder bedrijf is dit anders. Wanneer u klanten tieners zijn of continu bovenop hun e-mails zitten, dan is zaterdag misschien wel de beste tijd om een e-mail te versturen. Test het uit!

  2. Tijdstip – volgens Customer.io 2 werken e-mails die een reactie uitlokken het beste, zoals uitnodigingen om een beoordeling te plaatsen, werken het beste aan het einde van de dag. Test het door uitnodigingen aan het einde van de dag te sturen, rond de middag of in de vroege ochtend. U heeft wellicht een grote doelgroep aan consumenten die in de ochtend de trein nemen die niets anders te doen hebben dan bijvoorbeeld een beoordeling over uw bedrijf schrijven!

  3. Onderwerpregels – Er is genoeg onderzoek beschikbaar met betrekking tot onderwerpregels, genoeg om u de rest van de dag over te ontfermen, maar in de tussentijd zijn hier een paar simpele methoden om ze te testen. Probeer de lengte van de onderwerpregel te verkleinen 3 en/of gebruik een call-to-action 4 in uw onderwerpregel. In de praktijk werkt het ook zeer goed om termen die snel in de spam filter terechtkomen te vermijden of om interpuncties te verwijderen.

  4. Call-to-Action Button – Een simpele variabele om uw call-to-action button te testen. Maak de button iets groter, verander de kleur, maak het lettertype zwart in plaats van wit of voeg een aanvullende call-to-action toe aan het begin van de e-mail. Uiteindelijk wilt u het zo makkelijk mogelijk maken om op de link te klikken zodat men een beoordeling achter kan laten.

  5. Inhoud van uw uitnodiging – Wat in de praktijk het beste werkt; zorg ervoor dat uw uitnodiging zo “clean” mogelijk is met zo min mogelijk afleiding. Verwijder iedere toegang tot links, onnodige afbeeldingen en de lengte van woorden voor uw boodschap. Zorg ervoor dat u geen tegenstrijdige call-to-actions heeft in de uitnodiging van de beoordeling, plaats een link naar uw sociale media pagina of een verwijzing naar uw website en bekijk of uw responsratio toeneemt. Probeer het nu uit!

envelop

Wanneer u nog steeds naar manieren zoekt om uw reviews te laten toenemen, probeer dan onze nieuwe functie - Uitnodiging Herinneringen. Onze Uitnodiging Herinneringen zijn geautomatiseerde e-mails, verzonden door ons systeem naar alle klanten die voorheen zijn uitgenodigd, maar geen beoordeling hebben achtergelaten. Door het gebruik van deze tools hebben we bedrijven gezien waarbij de responratio met zo’n 30 tot 50 procent toenam.

U heeft toegang tot de Herinnering optie door naar de Uitnodiging module te gaan en te klikken op ‘Uitnodiging Frequentie’ in de blauwe balk.

U zou Uitnodiging Herinneringen als een aanvullende variabele kunnen gebruiken voor het uitvoeren van een A/B test. Pas de vertragingsperiode aan en bekijk welke methoden een hogere responsratio genereren - verstuur een herinnering een paar dagen na de eerste uitnodiging of met een vertraging van twee weken. De mogelijkheden zijn zeer uiteenlopend.

Grafische ideeën:
Een icoon dat de indicatie geeft van een A/B test:

  1. Misschien twee uitnodigingen, één met een vinkje ernaast, de ander met een X?
  2. Een grafiek met de dag van de week of tijdstip van de dag.
  3. Een grote call-to-action button.
  4. Een Uitnodiging Herinnering grafiek - misschien iets zoals een uitnodiging, een klok en dan een andere uitnodiging met een groot “Herinnering” logo?

De inhoud van de links is in het Engels.

Bronnen
1 Email Marketing: What Day of the Week is Best? MarketerGizmo, 2015
2 Why the worst day of the week is the best day to send emails. Customer.io, 2013
3 Made you look! (Do three word e-mail subject lines work better?). Tech+, Denverpost, 2015
4 7 tips for a Powerful Email Call to Action. PracticalEcommerce, 2014