Waarom online reviews business-to-business bedrijven een voorsprong opleveren

Waarom online reviews business-to-business bedrijven een voorsprong opleveren

Er is een overvloed aan informatie in online beoordelingen wat bruikbaar kan zijn voor uw bedrijf, klanten en iedereen daar omheen, deze informatie kan nuttig zijn in de aankoopbeleving van alles en iedereen.

Dit omhelst IT diensten, marketing diensten, beurzen, conferenties en meer. Beoordelingen zijn niet alleen voor de business-to-consumers markt!

In dit geval is datgene wat u verkoopt voornamelijk uw reputatie. Hier volgt waarom online beoordelingen het verschil kunnen maken voor zowel business-to-business bedrijven als business-to-consumers bedrijven.

Online reviews zijn geloofwaardig en objectief

Uit een onderzoek uit 20151 is gebleken dat 91% van de consumenten meer vertrouwen heeft in online beoordelingen dan het verhaal van een verkoper.

Vandaag de dag bent u maar één klik verwijderd van een nieuwe ontdekking van een product of dienst. We worden steeds cynischer dus kijken we naar de meest gerelateerde bron van informatie.

In een wereld waar we vooral beïnvloed worden door wat buren vrienden, familie en collega’s aanraden of worden gespamd met reclames op televisie, internet of mobiel - hebben reviews momenteel meer invloed dan ooit tevoren.

Reviews geven SEO een boost en verhogen organisch verkeer

Online reviews zorgen voor geloofwaardigheid, zelfs voordat mensen daadwerkelijk op uw website terechtkomen - wat geweldig is wanneer u op Google wordt gezocht, net als alle andere bedrijven en of diensten.

Met online beoordelingen, verzamelt u veel meer nieuwe, relevante content dan u ooit zou produceren. Zoekmachines herkennen dit en zien dat u actief en waardevol bent voor mensen die naar u bedrijf op zoek zijn, dus zorg dat u beter bent dan de competitie.

Om het wat simpeler samen te vatten: Online reviews matchen perfect met zoekmachines.

Reviews sluiten het beste aan bij een mislukte aankoopervaring

Vandaag de dag is de beleving van een aankoop gefragmenteerd. We zien een mogelijke optie, vergelijken het met een ander product en vervolgens gaan we voor optie drie omdat iemand deze als aanrader gaf.

En dat is prima. Zoals TrustRadius CEO Vinay Bhagat stelt2:

“Vandaag de dag zijn de mogelijkheden van zoeken op social media, fora en review-sites een fundamentele verandering geworden in de gewoonten van de zoektocht van business-to-business kopers.”

Dus ontvang feedback, toon het en laat mensen weten dat uw bedrijf uitblinkt in uw sector. De potentiële klanten kunnen het lezen en direct zien waarom u de beste bent.

En ja u ontvangt wellicht van tijd tot tijd negatieve beoordelingen, maar dat is geen enkel probleem. Onlangs bleek3 uit onderzoek dat de numerieke waarde van beoordelingen geen effect heeft op een aankoopbeslissing; het is de inhoud van een beoordeling die het meeste invloed heeft en hoe bedrijven deze afhandelen.

Reviews bevorderen marketingdoelen


Hoe meer online beoordelingen u heeft des te meer vertrouwen u uitstraalt en met Trustpilot kan uw marketing reputatie nog een extra boost krijgen. Klanten van Trustpilot kunnen onze TrustBoxen gebruiken als strategische on-site locatie om mensen te begeleiden bij hun aankoop en tegelijkertijd de verkregen feedback tonen.

Om hier nog iets dieper op in te gaan, online beoordelingen kunnen eigenlijk uw marketingdoelen vormen en bepalen. Door een analyse van uw beoordelingen uit te voeren krijgt u een overzicht van de laatste trends en weet u precies waar u zich op moet focussen.

Het gebruik van online reviews groeit

De innovatieve snelheid van de nieuwste technologie is bijna niet bij te benen. Online e-commerce is een sector waar deze innovatieve revolutie een grote rol speelt.

Reviews van professionele IT diensten, marketing en misschien zelfs publieke diensten is een gewaarwording waar we op korte termijn niet omheen kunnen. Eerlijke feedback wordt steeds krachtiger in onze wereld en meer transparantie betekent meer sales.

De ‘reviewlutie’ zet zich nog steeds voort. We weten niet wat de toekomst ons zal brengen, wie of hoe er beoordeeld wordt. We kunnen zonder in een glazen bol te kijken een kleine voorspelling maken, wanneer u nu niet gauw van start gaat met het verzamelen van reviews, dan heeft u binnen korte tijd een serieus nadeel.

Het is tijd om te luisteren


Reviews bevinden zich overal, ze hebben invloed op iedereen. Misschien wordt het tijd dat u de kracht van reviews gaat inzien!

Bronnen:
1 E-Commerce Reviews: The dramatic impact of online reviews on consumers’ purchasing journey. Influence Central, 2015
2 Why B2B marketers should welcome online reviews, TrustRadius, 2016
3 Are excessively positive customer reviews hurting your conversion rates? [Study], Unbounce, 2014