Gebruik uw beoordelingen om uw online business te verbeteren en verder te laten groeien!

Gebruik uw beoordelingen om uw online business te verbeteren en verder te laten groeien!

Uiteraard levert het verzamelen van beoordelingen bedrijven de mogelijkheid om feedback direct online op uw website te delen, de conversieratio te verhogen en het niet uitchecken van de digitale winkelwagen te reduceren, maar wist u dat u er veel meer mee kunt?


U zou beoordelingen eens kunnen gebruiken om uw prestaties te monitoren, uw online reputatie te verbeteren en uw zakelijke beslissingen te evalueren, maar wat als ik u vertel dat beoordelingen u zelfs meer kunnen opbrengen?

De ongefilterde feedback die u ontvangt van uw klanten kunt u gebruiken om vast te stellen welke zakelijke toepassingen voor consumenten werken en welke niet voldoen aan de verwachtingen.

Terwijl de meeste bedrijven online beoordelingen verzamelen, kunt u meer doen met de informatie die u heeft verzameld. Wanneer u denkt dat het analyseren van feedback te veel tijd in beslag neemt, of wanneer u niet de juiste middelen heeft om deze analyse uit te voeren - dan hebben we dé oplossing voor u.

Cijfers en trends

Om volledig te begrijpen hoe uw bedrijf momenteel presteert, is het verstandig om van tijd tot tijd de prestaties van uw bedrijf te meten om een zo compleet en accuraat mogelijk beeld te krijgen. Dit kan door uw trends van maand tot maand (MoM) te bekijken.

beoordelingoverzicht

Door gebruik te maken van zulke grafieken kan een bedrijf concluderen of ze met enige regelmaat beoordelingen verzamelen, bovendien kan er geconstateerd worden of er grote veranderingen zijn en of de gemiddelde waardering enig onderzoek nodig heeft.

Monitor de doelen en prestaties voor bepaalde perioden

Het is van groot belang om doelen te definiëren om effectief het succes van uw werknemers te bekijken. We hebben u eerder uitgelegd hoe bedrijven bepaalde doelen kunnen stellen om hun werknemers gemotiveerd te houden en continu inspiratie te geven om goed werk af te leveren. Zoals hieronder is te zien, kunt u naar aanleiding van gedetailleerde rapporten zien welke pieken en dalen uw bedrijf op maandbasis heeft gehad. Hieruit kunt u nieuwe doelen vaststellen en zien waar u misschien kunt verbeteren.

trendanalyse

Door een soortgelijk rapport te gebruiken, kan uw bedrijf de belangrijkste indicaties en statistieken op maandbasis terugvinden. U kunt zien of uw bedrijf voornamelijk kwalitatieve beoordelingen verzamelt of wanneer de gemiddelde waardering daalt, bovendien kunt u direct zien welke factoren hier invloed op hebben.

Wanneer een bedrijf reageert op klantenfeedback, wordt het voor consumenten meteen duidelijk dat het bedrijf actief luistert en waarde geeft aan de mening van de klant. Een belangrijk doel voor uw bedrijf is bijvoorbeeld de reageertijd. Hoe snel is de gemiddelde tijd die uw bedrijf nodig heeft om op beoordelingen te reageren? Een snelle reactie biedt voordeel, maar reageren op negatieve beoordelingen heeft uiteraard prioriteit!

Het creëren van rapporten

Nu u overtuigd bent, zullen we u verder uitleggen hoe u het beste een trendrapport voor uw beoordelingen kunt opzetten. Allereerst kunt u het beste contact opnemen met uw Trustpilot Success Manager om toegang en uitleg te krijgen.

Trendrapporten die gebaseerd zijn op beoordelingen kunnen verschillende waardevolle inzichten opleveren. Toch kan het lastig zijn om te beslissen welke aspecten het meest interessant zijn en waar uw bedrijf zich op kan richten. Onze oorspronkelijke benadering voor het rapporteren van beoordelingen ging hand in hand met sentimentanalyses, het nadeel was dat hier van tijd tot tijd veel veranderingen in de data ontstonden.

Sentimentanalyses bestaan uit een lijst van woorden, die uit de data van beoordelingen worden gehaald. Deze worden ingedeeld in positieve en negatieve waarden. De data die dit rapport genereert is interessant, maar bevat niet al te doortastende informatie. Een trendanalyse kan een algemeen overzicht geven van de huidige status van uw bedrijf, maar het blijkt vaak niet genoeg. Wij besloten om dieper in de data te graven.

Hoewel ons trendrapport speciaal ontwikkeld is voor Trustpilot klanten, zal het waardevol zijn voor alle bedrijven die klantenfeedback verzamelen. Bedrijven die zichzelf willen verbeteren en vooral voor willen blijven op de concurrentie. Neem contact op met uw Trustpilot Success Manager om te zien wat de mogelijkheden zijn en overweeg of dit een ideale oplossing voor uw bedrijf kan zijn.