Bekijk de nieuwste ontwikkelingen op e-commerce gebied volgens Mary Meeker’s 2017 Internet Trends Rapport

Bekijk de nieuwste ontwikkelingen op e-commerce gebied volgens Mary Meeker’s 2017 Internet Trends Rapport

Eind mei is Mary Meeker's langverwachte jaarlijkse internet trend rapport gepubliceerd. Het wordt beschouwd als de belangrijkste publicatie voor technologie trends. Vandaag bespreken we de trends die er het meest toedoen voor e-commerce en wat u kunt doen om uw concurrentie een stap voor te blijven.

De e-commcerce industrie groeit snel en zo ook de concurrentie. De huidige e-commerce statistieken tonen dat op wereldwijd niveau, 40% (1) van de internetgebruikers producten of diensten online koopt via desktop, mobiel, tablet of andere online apparaten.

Wanneer u uw concurrenten een stap voor wilt zijn, is het voor de best mogelijke resultaten essentieel om ook up-to-date te zijn op de laatste e-commerce en internet trends en statistieken. Of uw onderneming nu klein of groot is, u kunt succesvol uitpakken door een sterke strategie te hanteren, test uit wat het beste werkt en weet op welke punten u zich moet richten.

Mary Meeker's rapport (2) geeft u een goede indicatie van wat we kunnen verwachten in de nabije toekomst.

Het draait allemaal om Generatie Z

Millennials (geboren na 1980) zijn niet langer het middelpunt van de aandacht nu generatie Z (geboren na 1995) in opkomst is. Mensen van de Generatie Z van vandaag, worden de dominante business influencers van morgen.

Millennials vs Generatie Z

Generatie Z zijn multi-taskers en multi-screeners die verschillende media gewoonten en behoeften hebben. Ze leven in een wereld van continue updates en ze verwerken informatie sneller dan andere generaties, dankzij apps als Snapchat en Instagram. Ze zijn geboren in een wereld die overspoeld wordt met technologie, wat een aanzienlijke impact heeft op hun verwachtingen. Ze verwachten constant progressie en ze kunnen zich geen leven voorstellen zonder hun apparaten.

Met een gemiddelde van vijf schermen tegelijk, waar twee schermen normaal was bij oudere generaties, is Generatie Z een media generatie die creatiever is en meer gericht op afbeeldingen dan Millennials.

Wat betekent dit voor e-commerce?

We kunnen een enorme verschuiving verwachten in reclame met deze nieuwe generatie. Met een veel hoger gebruik van apps en meerdere schermen is de aandacht van generatie Z verdeeld. E-commerce marketeers moeten het bereik in reclames anders distribueren om te verzekeren dat ze op de juiste plekken worden opgemerkt. Wanneer e-commerce bedrijven succesvol willen blijven, is het nodig dat ze zich aanpassen aan de verwachtingen van het nieuwe publiek.

Berichten apps hebben een impact

Wilt u weten waar diensten zoals Whatsapp of Snapchat naar toe gaan? Berichten platforms bieden alle geïntegreerde functionaliteiten inclusief e-commerce, teksten, gesprekken, stickers. Bovendien zijn ze een alles-in-één app voor gebruikers geworden. Door een breed scala aan geïntegreerde diensten aan te bieden, zijn deze apps in populariteit (3) enorm toegenomen en niets houdt ze tegen (4).

Viber kondigde deze transitie (5) in februari al aan, de verandering van een berichten app naar een geïntegreerd platform met nieuwe e-commerce toepassingen. De app zal gebruikers presenteren met items die te koop zijn gebaseerd op hun conversatie in de chat app, een nieuwe manier om dankzij hun publiek geld te verdienen.

Berichten apps hebben met meer dan 3 miljard maandelijkse actieve gebruikers van de 4 grootste berichten apps een groter publiek (6) dan sociale media platforms. Dat is meer dan de top 4 sociale media apps.

Andere bedrijven hebben ook opgelet. Facebook's besluit om gebruikers door te sturen naar een andere app, Messenger, om te chatten met vrienden, bewijst dat sociale leiders meegaan in deze trend om mee te blijven doen in de concurrentie. Kijk bijvoorbeeld naar concurrenten als WeChat in China waar gebruikers al naar een andere app werden gestuurd.

Aangezien chat apps steeds belangrijker worden met de betrokkenheid van merken en bedrijven, kunnen meer berichten apps deze trend volgen en ze direct op hun platforms verkopen.

Wat betekent dit voor de e-commerce?

E-commerce bedrijven moeten overwegen om content en relevante marketing persoonlijker via berichten apps te versturen. Ze dienen voor te lopen op de curve en de gelegenheid nemen om hun producten te verkopen via hun berichten apps, wanneer ze in staat zijn om hun doelgroep te vergroten via een jonger en mondiaal publiek.

Spraakherkenning verandert de manier waarop we zoeken

amazon echo statistieken

Meeker's rapport benadrukt ook de virtuele spraakassistenten. Siri werd als eerste wereldwijd bekend, maar Amazon's Echo en Google Home ontwikkelde zich nog verder. De apparaten boden een nieuw soort gepersonaliseerde content aan.

Spraakherkenning en video zoekopdrachten werden voornamelijk als handige extra tool beschouwd, maar met de nieuwste ontwikkelingen kunnen deze effectieve technieken uw sales boosten naar een groter geheel.

Spraakherkenning zal binnenkort het invoeren of typen van een zoekopdracht vervangen, en de evolutie van amazon Echo's heeft bewezen hoe snel spraakherkenning is gestegen.

Het gebruik van Amazon Echo is van 1.000 gebruikers in mei 2016, gestegen naar meer dan 12.000 gebruikers in april 2017. Het product wordt constant verbeterd door Amazon, het biedt meer functies aan gebruikers en daarom dwingen ze de overstap van getypte zoekopdrachten naar spraak zoekopdrachten.

Wat betekent dit voor e-commerce?

Dit bewijst één ding: de manier waarop we zoeken is radicaal aan het veranderen, en het is tijd om te overwegen wat de opkomst van spraak zoekopdrachten voor uw bedrijf kan betekenen. Om hier maximaal voordeel uit te halen, dienen websites aantrekkelijke content te publiceren, zodat ze verschijnen in de zoekresultaten wanneer shoppers online zoeken.

Om spraak zoekopdracht vriendelijke web content te creëren, is het belangrijk om te focussen op lange trefwoorden, aangezien spraak zoekopdrachten gesproken taal verwerken. Uw website voor lokale SEO optimaliseren is altijd nodig aangezien de meeste zoekopdrachten gelokaliseerd zijn.

Denk aan citaten zoals:

  • "Waar kan ik in Londen de beste koffie krijgen?"
  • "Waar is de dichtstbijzijnde stomerij?"
  • "Toon me een vier-sterren of luxer hotel in Chicago"

De zoekopdrachten zijn alledrie gelokaliseerd en de beste e-commerce bedrijven zullen al geoptimaliseerd zijn voor deze lang zoektermen.

Vergeet niet uw website regelmatig bij te werken - openingstijden, exacte locatie, gedetailleerde content, wanneer er bijvoorbeeld gezocht zal worden op: "beste flat white", "beste cappuccino"... Bedrijven die spraak zoekopdracht vriendelijke content introduceren, krijgen een goede kans om voor te lopen op de concurrentie.

Social selling en marketing neemt toe

Facebook advertentie statistieken

Social selling is trending en naar alle waarschijnlijkheid zal het in 2017 nog verder groeien. Social selling is geen social marketing. Het is een verbetering voor uw bestaande verkoopbenadering om uw online klanten op sociale platformen te bereiken en meer betrokken te laten raken. Social selling is de nieuwe manier om ervoor te zorgen dat potentiële klanten uw merk bovenaan zetten terwijl uw persoonlijke relaties opbouwt en inzichten verzamelt gedurende het aankoopproces.

Het merendeel van de grote online retailers maakt inmiddels gebruik van sociale platformen. Via social selling en social marketing promoten ze hun merk en ze genereren meer traffic om de winst en sales op hun website te verhogen.

Nu Google domineert op het gebied van digitale advertentie uitgaven en met 20% per jaar groeit, maakt Facebook met maar liefst 62% per jaar toch een snellere groei door. Dit bewijst dat Google niet meer de grootste speler is wanneer het aankomt op digitaal adverteren. Het lijkt erop dat het sociale platform een meer aantrekkelijke ROI kan bieden. In 2017 deed 26% van de mensen die op een Facebook advertentie klikte daadwerkelijk een aankoop.

Wat betekent dit voor e-commerce?

Social media is als e-commerce kanaal in opkomst. Het is tijd om te investeren in social selling, zo niet dan loopt u het risico om achter te blijven op uw concurrenten. Hier zijn een paar tips voor social selling strategie om mee te starten:

  • Uw afbeelding is net zo belangrijk in de digitale wereld als in de echte wereld. Het is belangrijk voor uw salesteam om hun bio's bij te werken en zorg dat ze betrouwbaar en vriendelijk ogen.
  • LinkedIn is een goede plek om zakelijke connecties te vinden, maar Twitter heeft een grotere zoekfunctie. U kunt iedereen die u wilt opzoeken, volgen en ze hoeven uw verzoek niet te accepteren zoals bij LinkedIn en Facebook.
  • Deel uw expertise, biedt oplossingen, volg influencers in uw industrie. Stel een Google melding in. Gebruik relevante hashtags om op te vallen en richt uw content meer op de juiste doelgroep.
  • Deel, publiceer content als een follow-up, plaats opmerkingen, like. Informeer uw potentiële klanten voortdurend met fantastische content.

Het gebruik van Ad blockers stijgt snel

adblock statistieken

Ad blockers zijn een wereldwijd fenomeen wat direct invloed heeft op e-commerce. Hoe kunnen advertenties werken als niemand naar uw advertenties kijkt? Meeker's rapport toont de opkomst van ad blocking gebruikers op zowel mobiel als desktop.

De meestvoorkomende ad blockers worden gevonden in Canada, China, Duitsland, India, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, maar ad blockers groeien aan de lopende band, ook in opkomende markten. Zullen toekomstige en betere advertenties lijden onder dit nieuwe fenomeen? De nieuwste data verwijzen naar video en reclame op mobiel, die nog niet zoveel lijden onder ad blocking.

Alleen de helft (7) van de gebruikers van apparaten in de VS is er zich van bewust dat ze advertenties op hun mobiele telefoons kunnen blokkeren. Bovendien zegt eenvijfde (8) van de smartphone gebruikers dat ze het niet erg vinden om advertenties op hun mobiele telefoons te zien, het is slechts een kwestie van tijd voordat adverteerders hun advertentiekosten besteden op andere platformen.

Het gevolg hiervan is dat traditionele media hun inzet moeten verdubbelen om hun winsten te zien groeien.

Wat betekent dit voor e-commerce?

Nu ad blocking steeds sneller stijgt op desktops, is het tijd voor e-commerce bedrijven om uit te breiden naar andere verschillende adverteer platformen. Zoals Mary Meeker's data aantoont, adblocking varieert tussen platformen en mobiele gebruikers maken nog niet zoveel gebruik van ad blockers als desktop gebruikers. Verplaats uw advertentiekanalen, dit kan een enorme impact hebben op uw conversieratio.

En sprekend over mobiel...

Mobiel schiet omhoog en user-generated content biedt een enorme kans

gebruik van internet in cijfers

Wereldwijd zijn er nu 3.5 miljard internetgebruikers, waarvan 2.8 miljard mobiele gebruikers.

Meeker's data onthult dat online surfers in de VS gemiddeld 3.1 uur per dag spenderen op hun telefoon, tegenover 2.2 uur per dag op hun desktop. Bovendien is er meer geld uitgegeven aan adverteren op mobiel dan adverteren op desktop. Desktop toont nu een daling (34 miljard dollar op desktop tegenover 37 miljard dollar op mobiel).

Dankzij smartphones is de nieuwe fase van de user generated content, de evolutie in het creëren van nieuwe kansen voor creativiteit en sociaal delen. Snapchat, Facebook en Instagram live video's creëren nieuwe kansen om meer betrokken te raken met gebruikers, merken en mediabedrijven. Met zoveel sociale platformen bij de hand is het gebruik van user generated content makkelijker dan ooit tevoren.

User generated content kan 6.9 keer meer (9) betrokkenheid genereren dan content die gefabriceerd is door een merk. Grote e-commerce bedrijven maken nu gebruik van platformen als Instagram, Snapchat, Twitter of Pinterest om betrokken te raken met hun klanten. Mobiel is één van de meest populaire manieren geworden om merken te promoten en te adverteren. Of het nu via user-generated content of met mobiele advertenties op sociale platformen tot stand komt.

Wat betekent dit voor e-commerce?

Nu het gebruik van mobiel internet de desktop heeft ingehaald, is het belangrijk voor e-commerce bedrijven om te verzekeren dat hun website volledig responsive is, zodat het perfect kan werken op ieder apparaat of schermformaat.

E-commerce bedrijven dienen de conversatie te verschuiven naar deze sociale platformen en bovendien de taal van hun publiek te spreken. Door user-generated content in te zetten en gebruik te maken van sociale media platformen, kunnen e-commerce bedrijven authentieke relaties opbouwen met potentiële klanten, en voordelen oogsten op de lange termijn.

Mary Meeker's Internet Trends toont ons wat we in de nabije toekomst van gebruikers kunnen verwachten. Door bovenop deze trends te zitten en flexibel genoeg te zijn om de koers te kunnen wijzigen, kunnen e-commerce bedrijven een groter deel van hun publiek winnen.

New Call-to-action