Je eerste dagen Trustpilot: van aanmelden tot successen boeken

Je eerste dagen Trustpilot: van aanmelden tot successen boeken

Na het lezen van dit artikel van onze Customer Success-afdeling, weet je precies wat je te wachten staat nadat je je bij Trustpilot hebt aangemeld.

Je hebt je aangemeld voor het krachtigste reviewplatform ter wereld, en nu? Geen zorgen! Van het helpen met het bepalen van je doelen tot ervoor zorgen dat je plannen worden uitgevoerd: wij staan je bij van begin tot einde.

Stap 1: verstuur samen met je Customer Success Manager je eerste review-uitnodigingen

Wanneer je aanmelding bij Trustpilot is gelukt met behulp van ons Sales Team, zullen zij je doorverwijzen naar je Customer Success Manager (CSM). Hij/zij is toegewijd om je te helpen en is je vaste contactpersoon binnen Trustpilot. Ons Sales team zal voor jou een belafspraak inplannen met je CSM.

Tijdens deze afspraak met je Customer Success Manager zul je samen de eerste review-uitnodigingen versturen – zorg er dus voor dat je op dat moment een recente klantenlijst klaar hebt liggen. Je CSM zal je daarnaast ook laten zien hoe je het verzamelen van reviews kunt automatiseren, en advies geven over hoe je het beste deze klantfeedback op je website kunt tonen. Hier zijn meer dan 25 manieren voor – daar zit er vast wel één tussen die voor jouw bedrijf werkt!

               Je CSM zal je begeleiden met het versturen van je eerste review-uitnodigingen naar je klanten in wat wij de ‘Business App’ noemen.

            Je CSM zal je begeleiden met het versturen van je eerste review-uitnodigingen naar je klanten in wat wij de ‘Business App’ noemen.

We zien het telkens weer: onze meest succesvolle partners zijn degenen die geen seconde willen wachten met het verzamelen van reviews. We doen ons uiterste best om je daarom zo snel mogelijk op gang te helpen!

Stap 2: Stel doelen samen met je CSM

Je CSM zal uitzoeken hoe jouw bedrijf optimaal van ons platform kan profiteren en zal klaar staan voor al je vragen. Daarnaast zullen we samen met jou, aan de hand van je visie, doelstellingen formuleren en bedenken hoe Trustpilot je kan helpen om deze doelstellingen te realiseren. Bijvoorbeeld:

  • Hoop je op een betere klantenservice? Je CSM kan strategieën bedenken om je team aan te sporen reviews effectief te gebruiken of kritisch te leren kijken naar reviews, om te ontdekken waar de verbeterpunten van je klantenservice liggen.
  • Wil je je SEO opkrikken? Je CSM kan je inzichten geven over de implementatie van ons platform op je website, door bijvoorbeeld de perfecte positie te vinden op je website voor een TrustBox, zodat je hoger in de zoekmachine-resultaten terecht kunt komen.
  • Vraag je je af waarom sommige klanten op het laatste moment van hun aankoop afzien? Je CSM kan samen met jou het aankoopproces op je webshop analyseren en punten herkennen waar klanten dat laatste zetje nodig hebben, door bijvoorbeeld reviews op die plek te tonen.
                                                                            Maak kennis met ons Customer Success Team!

                                                                         Maak kennis met ons Customer Success Team!

Stap 3: De weg naar doorlopend succes

Nu de fundering is gelegd, is het tijd om in te loggen en de reviews te zien binnenstromen! Ga het gesprek aan met je klanten door te reageren op hun reviews over je bedrijf. Laat zien dat je hun eerlijkheid waardeert, en wees trots op de 5-sterren reviews door ze op je website te tonen. Je bent al een heel eind op weg!

Benieuwd naar hoe succes eruit ziet met Trustpilot aan je zijde?

Voordat online retailer CPO Commerce met Trustpilot samenwerkte, beschikte het bedrijf over 72 reviews. Na met ons in zee te zijn gegaan en een Customer Success Manager ze een helpende hand bood, wisten ze binnen een maand maar liefst 610 reviews te verzamelen.

                                            TestStripz implementeerde een TrustBox onderaan hun startpagina om hun uitstekende TrustScore te tonen.

                                         TestStripz implementeerde een TrustBox onderaan hun startpagina om hun uitstekende TrustScore te tonen.

Voordat TestStripz (verkoper van diabetes test-strips) nog niet samenwerkte met Trustpilot, hadden ze nog geen enkele review ontvangen. Binnen enkele weken na kennismaking met hun CSM, beschikte het bedrijf al over ruim 500 reviews en een TrustScore van 9,1!

Jouw succes maakt ons gelukkig, want hier doen we het uiteindelijk voor – bedrijven en consumenten samenbrengen, om zo voor iedereen steeds verbeterende ervaringen te creëren. Zodra je je hebt aangemeld, doet jouw Trustpilot team er alles aan om er een succes van te maken.

Klaar voor de eerste kennismaking met je team?

Vraag een gratis demo aan en ontdek hoe Trustpilot en onze Customer Success Managers ook jouw bedrijf kunnen helpen.

New Call-to-action