De kracht van kwantiteit

De kracht van kwantiteit

Het is inmiddels een bekend feit het tonen van reviews op een e-commerce website kan van een websitebezoeker een klant maken.

In de wereld van nu worden continu beslissingen gemaakt. Reviews helpen hierbij. Ze geven klanten de mogelijkheid om de voor hen beste aankoop te doen. En niet alleen klanten profiteren van reviews, ook online retailers krijgen met deze manier van directe feedback de kans om boven de concurrentie uit te steken en de klantervaring te optimaliseren.

Moz publiceerde in 2017 dat klantfeedback de vijfde belangrijkste factor is bij het genereren van website traffic - 13% van de traffic is te danken aan online reviews (waar dit twee jaar eerder 8.4% was). Dit laat zien dat reviews steeds belangrijker worden.

Tegenwoordig zien we ook dat het aantal reviews een aanzienlijke impact kan hebben op conversie en consumentengedrag; retailers zien betere resultaten na het verhogen van de hoeveelheid reviews.

Trustpilot moedigt retailers daarom aan om meer reviews te verzamelen. Veel bedrijven begrijpen dat de kwaliteit van een review belangrijk is, maar het besef dat ook de kwantiteit van reviews belangrijk is, is nog niet groot genoeg.

Reviewkwantiteit verbetert je bedrijfsreputatie

Consumenten kijken tijdens online winkelen naar reviews die andere mensen over het bedrijf en haar producten hebben geplaatst, om een beeld te vormen over de reputatie van het bedrijf en hoe het haar klanten behandelt.

Potentiële klanten kijken vooral naar recente reviews, en naar reviews die zijn geüpdatet naar aanleiding van een reactie/oplossing vanuit de winkel. Als een bedrijf geen nieuwe reviews ontvangt, worden de meest recente reviews getoond. Het kan dus gebeuren dat gedateerde reviews worden getoond die niet meer representatief zijn voor de klantervaring van vandaag.

Een onderzoek met telefoonhoesjes op Amazon.com dat gepubliceerd is in Psychological Science wijst uit dat klanten eerder voor een product kiezen op basis van het aantal reviews, dan de inhoud van reviews. Deze uitkomst laat zien dat de meeste mensen kiezen voor een product waar veel reviews over zijn geschreven, zelfs als dit product een lagere waardering (rating) heeft.

 Amazon reviews

Amazon reviews

Ook wat exposure en Search Engine Optimisation betreft, kunnen midden- en kleinbedrijven veel terrein winnen door zo veel mogelijk reviews te hebben. Zoekmachines pikken het over het algemeen goed op wanneer er op internet veel gepraat wordt over je bedrijf. Een hoog aantal reviews is een goed signaal dat je bedrijf te vertrouwen is.

Als je meer te weten wilt komen over de impact van reviews op SEO, bekijk dan onze webinar.

Kwantiteit boven kwaliteit?

Je denkt nu misschien: maakt de kwaliteit van reviews dan niets uit? Zeker wel! Het is goed om veel reviews te verzamelen, maar vergeet niet dat teveel reviews van slechte kwaliteit je bedrijf in elk geval niet helpen groeien.

Meer reviews zijn dus van belang, zolang ze maar wel eerlijk en authentiek zijn. De feedback van je klanten geven een beeld van de reputatie van je bedrijf; de juiste balans van reviewkwantiteit en kwaliteit is daarom fundamenteel voor succes.

Een ander onderzoek, van BrightLocal, concludeert dat 44% van de mensen de kwantiteit van reviews in acht neemt bij het beoordelen van een bedrijf.

Als online shoppers op een webshop terechtkomen verwachten zij recente reviews. En als deze ontbreken of als er alleen gedateerde reviews te zien zijn, kan het voorkomen dat wordt aangenomen dat het bedrijf niet deugt of dat er te weinig klanten met goede ervaringen zijn geweest. Volgens een recent onderzoek van Trustpilot, denkt 16% van de consumenten dat reviews na 3 maanden te oud zijn. Reviews van 6 maanden geleden zijn volgens 36% van de consumenten gedateerd. Reviews van een jaar oud worden door 65% van de consumenten niet echt meer serieus genomen. Dit laat zien: oude reviews verlagen het effect van klantfeedback.

Nu ook bekend is dat 92% van de consumenten reviews leest voordat ze een online aankoop doen, is het makkelijk te geloven dat vele kleine bedrijven tegenwoordig hun uiterste best doen om potentiële klanten te laten weten wat voor ervaring ze te wachten staat. Met reviews kan dit worden gerealiseerd, waardoor de exposure wordt gemaximaliseerd en de reputatie wordt verbeterd, met als resultaat dat websitebezoekers daadwerkelijke klanten worden.

Een hoog aantal reviews maakt je score geloofwaardiger en compenseert de impact van negatieve reviews. Daarnaast kan het de conversie een boost geven. Maar hoeveel reviews heb je dan precies nodig? Hebben we het dan over 500? Of 1000?

Het voor de hand liggende antwoord is natuurlijk: hoe meer, hoe beter. Wij adviseren om voor minimaal 150 reviews te gaan. Met dit aantal ben je namelijk in staat om Google Seller Ratings te gebruiken. Dit is een automatische Google Adwords extensie die jouw click-through rate kan verhogen.

Je bedrijf heeft zo veel mogelijk reviews nodig om twijfel bij je websitebezoekers te overwinnen en ze over de streep te trekken. De beste manier om dit voor elkaar te krijgen, is door hoofdzakelijk positieve reviews te verzamelen zodat de paar negatieve reviews er als het ware minder toe doen.

Verbeter je reviewcollectie

Feedback van klanten verzamelen is niet zo makkelijk. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de manier waarop je reviews gaat verzamelen. Stuur review-uitnodigingen naar iedere klant die een aankoop bij je bedrijf heeft gedaan, en optimaliseer het tijdstip en de tekst van de uitnodiging zodat de kans het hoogst is dat de klant ook daadwerkelijk een review plaatst.

Maar wat zijn review-uitnodigingen precies?

Reviewplatforms zoals Trustpilot helpen je je klanten te vragen (uit te nodigen) om een review te plaatsen direct na hun aankoop bij jouw webshop via een formulier of een e-mail. Essentieel is dat deze uitnodiging zo snel mogelijk na de aankoop naar de klant gestuurd wordt, omdat de ervaring dan nog vers in het geheugen zit. In sommige gevallen is het echter beter om de klant uit te nodigen nadat hij of zij de bestelling in goede orde heeft ontvangen, als het verzonden pakket bijvoorbeeld een lange levertijd heeft. Dan heeft de klant namelijk net iets meer ervaring opgedaan met de aankoop, met een meer volledige review als resultaat.

Ongeacht het tijdstip van de review-uitnodiging, je hebt in ieder geval de juiste keuze gemaakt om klantfeedback te verzamelen met behulp van reviews. Je bent een stap dichterbij! Maar er moeten wel nog een paar dingen geregeld worden.

Het aantal reviews dat je krijgt hangt erg af van de manier waarop je klantfeedback verzamelt. Hier zijn vier tips voor het beste resultaat:

  • Optimaliseer je uitnodigingen: zoek uit wat de meest effectieve manier van uitnodigen is. Test het tijdstip en de tekst met behulp van A/B testen.
  • Stuur herinneringen: wees niet bang om nog eens te vragen. Herinneringen hebben hun nut bewezen bij het verzamelen van zo veel mogelijk reviews.
  • Voeg een embedded reviewformulier toe aan je website: verlaag de drempel voor een klant om een review te schrijven en plaats een reviewformulier direct op je website.
  • Reviews als onderdeel van je marketingstrategie: voeg een review call-to-action toe aan al je e-mails, nieuwsbrieven en sociale media accounts. Zo kun je sneller feedback verzamelen.

Met een constante stroom klantfeedback blijft de conversie groeien. Streef daar dus naar!

Tot slot

Reviewkwantiteit doet er toe.

Wanneer bedrijven het doel hebben om zo veel mogelijk reviews te verzamelen, moeten ze dit laten terugkomen in hun strategie. Het begint namelijk allemaal bij de winkelervaring: die moet geweldig zijn! Uitstekende after-sales service, je reviews tonen op verschillende marketingkanalen en het sturen van review-uitnodigingen zal tevens shoppers extra aansporen om een review achter te laten.

Een reviewmanagement-tool geeft je de mogelijkheid om zoveel mogelijk reviews te verzamelen, en kan dus van essentiële betekenis zijn bij het runnen van je bedrijf.

Software zoals Trustpilot helpt je op gang met je reviewstrategie. Bedrijven die Trustpilot gebruiken zien door een regelmatige uitnodiging om hun product of service te beoordelen niet alleen hun reviewcollectie aanzienlijk groeien, maar ook een stijgende rating.

Zonder genoeg reviews loop je als bedrijf waardevolle feedback van klanten mis. Met deze feedback kan namelijk een hogere traffic en meer conversie bereikt worden. Daarnaast kunnen er nieuwe zakelijke inzichten, vertrouwelijke relaties en loyale klanten uit ontstaan.

Reden genoeg dus om onze reviewmanagement-tool vandaag nog te proberen! Vraag een demo aan bij één van onze review-experts door op de banner hieronder te klikken, en ontdek hoe ook jouw bedrijf in no-time de reviews kan krijgen die het verdient.

New Call-to-action